Gardsbesok1
Christer Finne lade ut texten om bland annat brysselkål och andra kålsorter under ett gårdsbesök den sista september. Åhörarna bestod av ett 40-tal klasslärarstuderande från Åbo Akademi i Vasa.
Jordbruk SLC

Peffaniter besökte
Finnes grönsaksodling
och Maras mjölkgård

En grupp klasslärare från Åbo Akademi i Vasa fick en annorlunda och lärorik måndagseftermiddag som avrundades med en kronologisk rundtur på Christer Finnes anläggning i Solf.

Under starkt solsken i kombination med svala höstvindar kunde ett 40-tal blivande klasslärare från Åbo Akademi i Vasa stifta bekantskap med Christer Finnes grönsaks- och rotfruktsodlingar i Långmossen, Solf.

Finne ordnade en odlingsmässigt kronologisk rundtur med tillhörande fältvandring. Fokus lades på information om allt från brysselkål och grönkål, persilja och timjan till zucchini, frilandsgurka och vattenmeloner.

– Förra natten, med temperaturer ner till fem minusgrader, var lite spännande. Jag ryckte ut och täckte över olika fält sent i går kväll. Och grödorna har klarat sig, berättade Finne som totalt producerar 50-55 olika grödor för närvarande.

– Ett helt nytt alternativ för oss i år är fiberhampa, sade Finne som under sitt framträdande underströk att ingen dag är den andra riktigt lik i jordbruksvärlden.

– Vi befinner oss i slutet av odlingssäsongen. Överlag har skörderesultaten varierat mycket under det här året, på grund av kraftigt växlande väder, sade Finne.

Innan visiten i Långmossen hade ÅA-studerandena gjort en första utflykt till Bjarne Maras ekologiska mjölkgård i Vikby.

– Vid sidan av mjölkproduktionen var skogsbruk och biologisk mångfald några andra ämnen som togs upp under besöket hos Bjarne Mara, sade ÖSP:s ombudsman Fredrik Grannas.

Gardsbesok3
Klasslärarstuderanden Alexandra Klemets fick lära sig mera om Christer Finnes grönsaksodlande och Bjarne Maras mjölkproduktion. Gårdsbesöken för studerande är en mycket viktig satsning, betonar ÖSP-ombudsmannen Fredrik Grannas.

Gårdsbesöken en viktig ÖSP-tradition

Gårdsbesöken för klasslärarstuderande – och även för studerande inom småbarnspedagogiken – är en mycket viktig satsning för producentorganisationen, framhöll Grannas.

– Besöken har varit ett årligen återkommande inslag i åtminstone tio år. Antalet jordbrukare minskar efter hand. Samtidigt har allt färre kunskaper om hur jordbruket fungerar. Därför är det synnerligen viktigt att lärarna sprider relaterad information i klassrummen.

– Positivt är också att gårdsbesöken numera är en obligatorisk kursdel i klasslärarutbildningen. Med tillhörande arbetsuppgifter, tillade Grannas i samma veva.

Jeppobördiga Alexandra Klemets, som studerar första året vid Peffan, var en av de studerande som kunde vidga sina vyer i samband med gårdsbesöken i Vikby och Solf.

– Det har verkligen varit intressant och lärorik dag. Själv kommer jag inte från någon jordbrukarfamilj. Men jag har några kusiner som är verksamma inom branschen, sade Klemets.