Då det saknas personal inom jordbrukssektorn i franska regionen Bretagne, satsas det nu på att integrera personer med funktionsnedsättning. De är ofta arbetslösa.
Både Finland och Sverige är mycket populära länder i Frankrike. Googlar man går det mycket lätt att hitta olika orsaker som att inkomsten är mycket högre i Norden jämfört med i Frankrike. Finlands skolsystem som ofta prisas i internationella undersökningar nämns ideligen av politiker och skolspecialister som en föregångare.
I en av världens mest respekterade dagstidningar, Le Monde, har flera artiklar på senare år, handlat om hur man i Sverige och Finland fokuserar på inkludering av personer med funktionshinder och funktionsnedsättning.
– Inspiration hämtar vi av både Finland och Sverige. Ni har ofta respekt för människan, säger projektledaren Nabila Gain Nachi.
Det finns få lantbrukare med funktionsnedsättning i Frankrike, ett av EU:s största jordbruksländer. Ämnet är tabu och handikapp associeras med en person i rullstol.
– Nu vill vi ändra på det här och få lantbrukarna att inse att personer med funktionsnedsättning ofta är en guldgruva som kan öka gårdens omsättning, säger projektledaren Nabila Gain Nachi vid Bretagnes jordbruksinstitut, Maison de l’agriculture.
– Personligen har jag märkt att personerna ifråga ofta hittar lösningar som lantbrukare traditionellt inte tänker på!
Nabila gissar att det högst finns något dussintal personer med funktionsnedsättning på lantbruken i Bretagne. Det finns inga officiella siffror.
Drömmer om lantbruksliv men hittar inget jobb
För många är jordbrukssektorn en dröm, ändå går de arbetslösa. Samtidigt saknas det uppåt tvåtusen personer i sektorn.
Som en av de första franska regionerna började Bretagne i mitten av september ge personligt stöd åt personer med funktionsnedsättning.
Bland annat organiseras träffar med gårdsägarna. Målet är att få in hundratalet personer med någon form av funktionsnedsättning på lantbruken.
Under träffarna ger Nabila följande exempel.
– Jag har träffat Nathalie på en stor gård i trakten. Enligt gårdsägaren gör hon underverk tack vare sin noggrannhet när det gäller uppfödning av grisar. Folk som inte känner kvinnan kan dock inte gissa att hon har Aspergers syndrom, säger hon.
Paul Etienne utan hand ska starta eget
Nabila berättar även om Paul Etienne som saknar en hand.
– Men han klarar givetvis av att sköta den automatiska mjölkningen lika bra som någon annan. Den unge mannen är bara 25 år och har hela livet framför sig.
När Nabila berättat att Pauls mål är att starta eget, kommer hon även att tänka på David som efter tre diskbråcksoperationer inte längre kunde fortsätta plantera träd på sin handelsträdgård.
45-åringen var bedrövad när han lämnade in sin avskedsansökan.
– Men då sa chefen nej!
Han ville ha kvar David och har istället gett honom uppdraget att utbilda blivande trädgårdsmästare. Bra idé, inte sant! utropar hon.
Jättebyggnad i Rennes
Vi möts i Regionen Bretagnes gigantiska jordbruksinstitut i utkanten av staden Rennes, cirka 350 kilometer väster om Paris.
Att byggnaden är gigantisk beror främst på att Bretagne är en av Frankrikes viktigaste jordbruksregioner med uppåt 25.000 gårdar och som sysselsätter över 100.000 personer.
Sektorn omsätter över 20 miljarder euro årligen. En stor del av produkterna går på export, bland annat till Finland.
Regionen är ledande i äggproduktion. Även uppfödning av kor, grisar och fjäderfän är utbredd.
Funktionsnedsättning kan röra sig om belastningsbesvär på knäleder, höftleder, rygg, nacke, axlar och armar. Nabila Gain Nachi påpekar att det även rör sig om personer med diabetes eller som är utbrända.
I Frankrike ligger genomsnittsåldern på 51 år i branschen. Men plus 60 representerar idag 25 procent av lantbrukarna.
Vem som helst kan råka illa ut
Inte alla tänker på att äldre människor ofta råkar ut för de allvarligaste arbetsolyckorna i lantbruket. Många gånger råkar de ut för sparkar och knuffar från djur.
– Vem som helst kan alltså få någon form av funktionsnedsättning, poängterar hon.
För tillfället har projektet fått in 100.000 euro och det stöds även av en arbetsförmedling som är specialiserad på funktionsnedsättning.
– Det räcker så klart inte, säger Nabila och säger att man därför söker därför sponsorer bland banker och försäkringsbolag.
– Det kan ge en extra kick, att nämna hur man i Finland och Sverige är bättre än oss i Frankrike på att integrera funktionsnedsatta i arbetslivet. Det rapporteras ofta i medierna, säger Nabila och förklarar att man i Frankrike har stor beundran för Skandinavien i allmänhet.
Att projektet lanseras just nu beror bland annat på att man i Frankrike nästa år, strax efter Sommar-OS, också organiserar de Paralympiska spelen.
– Det är klart att det får man många att vakna. Samtidigt kommer vi att heja extra mycket på en ung kille som deltar i de Paralympiska spelen; då han får ekonomiskt stöd av en lantbrukare i Bretagne, säger Nabila.