Hållbarhetsveckan har belönat lokala pionjärer inom hållbar utveckling vid kvällsfesten som ordnades i Nurmes i samband med landsbygdsparlamentet förra veckan. Priserna delades ut till aktörer som på ett föredömligt sätt har lyft fram hållbar utveckling som en del av sin verksamhet och inspirerat sina lokalsamhällen till kreativa och konkreta åtgärder.
I år delades priset ut för första gången. Tre aktörer som aktivt deltagit i Hållbarhetsveckan premierades och ett innovativt lokalt projekt fick ett särskilt omnämnande. Vinnarna valdes ut av generalsekretariatet för landsbygdspolitiska rådet och kommissionen för hållbar utveckling.
– Hållbarhetsveckan i sig är viktig, men det kan särskilt ses som startskottet eller höjdpunkten på aktiviteter som fortsätter under hela året. Med premieringarna vill vi inspirera allt fler aktörer att engagera sig i arbetet och även de som dagligen gör ett viktigt arbete för en hållbar vardag att registrera sina aktiviteter som en del av Hållbarhetsveckan och på så sätt göra arbetet synligt i hela landet, säger Nora Backlund som ansvarar för att koordinera Hållbarhetsveckan.
Premieringar och motiveringar
LivsVinn i Österbotten, som specialiserat sig på att minska matsvinnet, prisas för sitt arbete som brobyggare mellan producenter, butiker och konsumenter.
Företagets praktiska evenemang och aktiva deltagande i hållbarhetsveckan har ökat medvetenheten om vikten av att minska matsvinnet och bidragit till hållbarheten i hela livsmedelskedjan.
– LivsVinn har visat hur man kan hitta konkreta lösningar för att hantera matsvinn. Deras verksamhet gagnar såväl miljön som lokalsamhällena och livsmedelsföretagarna, betonar Eeva Furman, generalsekreterare för kommissionen för hållbar utveckling.
Rämsöö kyläkerho i Birkaland belönades för sitt aktiva och långsiktiga arbete för att främja biologisk mångfald och miljövård. Byaföreningen har bland annat ordnat sammankomster för att bekämpa invasiva arter och sköta lundskogar, och deltagandet i Hållbarhetsveckan har synliggjort viktiga miljöåtgärder och inspirerat lokala aktörer att engagera sig.
– Rämsöön Kyläkerhos engagemang för miljögärningar och dess förmåga att föra samman samhället är föredömligt. Dessutom uppmuntrar verksamheten till att röra på sig i naturen, säger Virpi Harilahti-Juola, civilsamhällets generalsekreterare vid landsbygdspolitiska rådet.
Sodankylä kommun i Lappland belönades för sitt ambitiösa och mångsidiga program under Hållbarhetsveckan. Kommunen har särskilt lyft fram hållbarhetsutmaningarna i den arktiska regionen och fungerat som ett exempel på hur kommunen kan reagera på de utmaningar som klimatförändringen medför.
– Sodankylä kommun visar att kommunerna har en betydande roll i klimatarbetet. Deras mångsidiga program under veckan har inspirerat andra kommuner att arbeta för hållbarhet, därtill har kommunen bidragit till att Hållbarhetsveckan nått Lappland, säger Antonia Husberg, generalsekreterare för landsbygdspolitiska rådet.
Optima fick särskilt omnämnande
Ett särskilt omnämnande gavs till Yrkesskolan Optima i Österbotten, som introducerade det innovativa konceptet REPAIR Café under Hållbarhetsveckan 2023.
Evenemanget ger allmänheten möjlighet att reparera trasiga föremål tillsammans med proffs och samtidigt främja en känsla av gemenskap och cirkulär ekonomi.
– Optimas REPAIR Café är ett utmärkt exempel på hur utbildningsinstitutioner kan främja hållbar utveckling genom konkreta åtgärder och samtidigt fostra framtidens experter, säger Eeva Furman.