Antti Asikainen Lf
Antti Asikainen fungerar som forskningschef på Naturresursinstitutet Luke där han ansvarar för att ta fram den kunskap som branschen behöver. FOTO: Jens Berg
SLC

Podcasten Framtidsodlarna:
Forskningschefen ser en stor
och outnyttjad potential i
de finländska skogarna

När det inte går att öka volymerna måste man försöka öka på det pris man får. Genom att utnyttja ny teknologi och genom att satsa på mer långtgående förädling kan Finland fördubbla produktionsvärdet utan att avverka mera skog än i dag. I det nya avsnittet av podcasten Framtidsodlarna ställer vi oss frågan: Vilken riktning kommer det framtida skogsbruket att ta?

Antti Asikainen är forskningschef för Naturresursinstitutet Luke, som har cirka 1.300 anställda på 22 olika verksamhetsorter i Finland. Den största delen av verksamheten i Luke kretsar kring olika former av forskning.

Skogsexperten Antti Asikainen är den som ansvarar för att ta fram den kunskap som branschen behöver.

– Vi är så neutrala som möjligt i vår verksamhet. Vi ger beslutsfattarna olika alternativ: Om ni väljer så här kommer det med stor sannolikhet att leda till det här om 10 till 30 år. Vi är inte "advokater" för någon specifik synpunkt. Det är sedan andra aktörer, som till exempel politikerna, skogsindustrin och skogsägarna som fattar besluten, säger Antti Asikainen.

Många aktörer – och åsikter

Det finns många aktörer inom området och det här märks tydligt i den offentliga diskussionen. Skogsindustrin, skogsägarna, miljöorganisationerna och politikerna har alla sina egna önskemål om vilken riktning det framtida skogsbruket borde ta.

– Mestadels har man sett att dialogen mellan de här aktörerna är polariserad, men jag tycker att jag har sett en utveckling mot det bättre på sistone. Trots att de olika aktörerna har olika synpunkter och olika behov av vetenskaplig kunskap, tycker jag att debatten under det senaste året har blivit mera neutral. Men genast det dyker upp en ny, eldfängd fråga kan det lätt bli en ganska färgad diskussion med fasta ståndpunkter, säger Asikainen.

Antti Asikainen ser en stor potential i nya träbaserade produkter i framtiden. Han nämner bland annat träbaserade textilier och komponenter i batteriproduktionen som intressanta områden.

Volym och pris

– När man ser på strömmen av pengar från exportmarknaden så handlar det om volym och pris. Vi ser nu att utrymmet att öka på produktionsvolymen är litet, därför måste vi öka på det pris vi får via utvecklade värdekedjor. I våra studier har vi kommit fram till att man kan fördubbla produktionsvärdet utan att hugga ner mera skog, säger Asikainen.

Du säger att Finland är världsledande inom den globala skogsteknologin. Hur motiverar du det?

– Vi har dels några av de ledande tillverkarna av skogsmaskiner i Finland, dels har vi en utvecklad kunskap i dataprocesser och infrastrukturen kring datainsamling. Det är avgörande att vi kan utnyttja de här teknologierna bland annat för att det, speciellt på våra exportmarknader, är svårt att rekrytera nya och kompetenta skogsmaskinförare. Ju mera maskinerna kan stödja förarna att fatta korrekta beslut, desto bättre är det för produktiviteten, säger Antti Asikainen.

Podcasten Framtidsodlarna hittar du på Podbean, Spotify och på slc.fi/amnen/framtidsodlarna. I den nya säsongen söker Jens Berg svar på tio av de största framtidsfrågorna för det finländska jord- och skogsbruket. Serien produceras av SLC i samarbete med Montem Ab.