Avsnitt 8 Yrsa Lfwebb
I veckans avsnitt av Framtidsodlarna möter vi Yrsa Lindqvist som är expert på mattraditioner. FOTO: Jens Berg
SLC

Podcasten Framtidsodlarna:
Mattrenderna kommer och går,
men det närproducerade består

En maträtt kan blixtsnabbt bli populär via sociala medier, för att sedan glömmas bort nästa vecka. Snabbheten präglar på många sätt dagens matkultur. Men en trend som verkar hålla i sig är den närproducerade maten. I det nya avsnittet av podcasten Framtidsodlarna ställer vi oss frågan: Vilka är de framtida mattrenderna?

Yrsa Lindqvist är expert på våra mattraditioner. Hon har bland annat gett ut boken Mat, måltid, minne och så är hon en av redaktörerna till boken Jordnära – etnologiska reflektioner över ny nordisk mat.

Som etnolog specialiserad på mat studerar hon vårt kulturarv, och hur vår mathistoria påverkar de beslut vi fattar idag.

– Tidigare gick hela livet ut på att skapa föda. Allt kretsade kring att odla, fiska, lägga in, salta, torka och sedan tillreda maten. Maten handlade om att överleva ännu i slutet av 1800-talet. Men i mitten av 1900-talet kom en ny fas när vi blev förtjusta i pulversoppor, konserver och annat som var modernt och gick snabbt att laga. Man tänkte till exempel inte på tillsatsämnen i maten eller på andra hälsoaspekter, man tänkte snarare att det bara var bra att de här burkarna och påsarna stod sig så länge, säger Yrsa Lindqvist.

Motreaktion mot processad mat

Runt millennieskiftet kom sedan en motreaktion mot den industrialiserade och processade maten. Då ökade medvetenheten om matens inverkan på vår hälsa, och var maten är producerad.

Kan man säga att vi på drygt 100 år har gått igenom en sorts cykel där vi är tillbaka vid det lokala, rena och närproducerade igen?

– En isländsk kollega skriver i vår bok Jordnära att vår nordiska mat som kulturarv är både ett ankare och en vägvisare. Ankaret är våra traditioner, som till exempel den närproducerade maten. Det är ankaret som håller oss kvar i våra skogar och marker. Samtidigt är det här också vår vägvisare för det som i längden är hållbart, säger Yrsa Lindqvist.

I motsats till den här mera hållbara trenden om den närproducerade maten, finns det numera en massa andra mattrender som kommer och går. En influerare på sociala medier kan över en natt få en massa följare att testa en ny maträtt, för att följande vecka vara bortglömd.

Snabbhet en trend

Överlag ser Yrsa Lindqvist att det här med snabbhet är en trend som syns på många olika sätt i dagens matkultur.

– Tyvärr ser jag att det här med snabbhet är en trend som kommer att fortsätta. Bilden, som ofta målas upp i reklamer av sociala sällskap där allt kretsar kring matlagning och vin, är sällan verklighet för oss. Sanningen är att 45 procent av finländarna bor i ensamhushåll. Då blir det kanske snarare så att du tar en smörgås eller en pizzabit och äter den framför tv:n, säger Yrsa Lindqvist.

Vilka råvaror tror du kommer att bli populärare på de finländska matborden i framtiden?

– Jag tror på baljväxter och att de kommer att utvecklas. Man pratar nu också allt mera om att få i sig proteiner eller kolhydrater. Det här sättet att prata om mat är nytt, och i det här sammanhanget kunde till exempel bondbönor passa in, säger Yrsa Lindqvist.

Podcasten Framtidsodlarna hittar du på Podbean, Spotify och på slc.fi. I den nya säsongen söker Jens Berg svar på tio av de största framtidsfrågorna för det finländska jord - och skogsbruket. Serien produceras av SLC i samarbete med Montem Ab.