Framtidsodlarna Avsnitt 33 Nv W Lf
I veckans avsnitt av Framtidsodlarna förklarar Metsä Springs vd Niklas von Weymarn hur trä kan användas i framtidens industrier. FOTO: Jens Berg
SLC

Podcasten Framtidsodlarna:
Träbaserade förpackningar och
textilfibrer kan trygga värdet
på den framtida skogen

Efterfrågan på mera hållbara produkter ökar. Träbaserade produkter kan erbjuda nya och spännande alternativ när de oljebaserade produkterna fasas ut. Möjligheterna är enorma, men utvecklingen tar sin tid. I det nya avsnittet av podcasten Framtidsodlarna ställer vi oss frågorna: Vilka är de framtida produkterna gjorda av trä? Och vad har skogsägarna att vinna på dem?

Niklas von Weymarn är vd för Metsä Spring, som är innovationsbolaget i koncernen Metsä Group. Uppdraget för Metsä Spring och von Weymarn är att hitta nya användningsområden för trä och att skapa nya träbaserade produkter. Metsä Spring jobbar dels med att i egen regi utveckla produkter och dels med att gå in och stödja utvecklingen i externa start up-bolag.

Bland de interna utvecklingsprojekten är det speciellt två som redan har kommit en bra bit på väg. Trots att det fortfarande återstår en del öppna frågor innan man kan inleda en storskalig kommersiell produktion är von Weymarn hoppfull.

– Det projekt där vi har hunnit längst handlar om ett nytt träbaserat förpackningsmaterial för till exempel livsmedel. Vi utvecklar det här för att kunna ersätta en del av den plast vi konsumerar. Vi ser att det finns områden där våra nya träbaserade förpackningar kan bli konkurrenskraftiga och ta en del av den marknad som nu domineras av plastförpackningar, säger Niklas von Weymarn.

För att minimera riskerna med den framtida kommersiella produktionen har man byggt en försöksfabrik i Äänekoski. Parallellt med försöksproduktionen planeras samtidigt en framtida fabrik för storskalig produktion i Raumo.

– Det andra projektet där vi har hunnit ganska långt handlar om träbaserade textilfibrer. Marknaden domineras nu av syntetiska fibrer, som framställs av olja och naturgas. Bomull är i dagsläget det näst största materialet på marknaden, men bomullens andel har inte vuxit på cirka tio år. Man kan helt enkelt inte producera mera bomull på den här planeten. Efterfrågan på olika fibrer växer hela tiden och om bomull inte kan möta behovet, betyder det att efterfrågan på andra fibrer ökar. Speciellt ökar efterfrågan på mera hållbara alternativ, säger Niklas von Weymarn.

Även gällande de träbaserade textilfibrerna har Metsä Spring kommit till försöksfabriksstadiet. Man har investerat cirka 45 miljoner euro i en försöksfabrik i Äänekoski och därtill kommer de löpande kostnaderna för den operativa försöksverksamheten. Det handlar med andra ord om stora summor, om stora möjligheter och om långa processer.

– Längden på våra utvecklingsprojekt varierar. Projektet med att utveckla det träbaserade förpackningsmaterialet inleddes år 2020. Om vi leker med tanken att vi fattar beslut om att investera i en kommersiell produktion nästa år så står kanske fabriken klar år 2027. Och angående träbaserade textilfibrer startade Metsä Group ett program redan år 2013 och vi har ju inte ännu fattat beslut om att investera i en kommersiell fabrik. Så i det här fallet kan utvecklingsprocessen ta cirka 15 år, säger Niklas von Weymarn.

Vilken nytta kan skogsägarna ha av de här nya innovationerna?

– Min bild av skogsägarna är att de är måna om sin skog. De vill att deras träd används på ett fiffigt sätt. Både i Finland och Sverige har vi det läget att man inte kan avverka mera skog per år än det vi gör nu. Det betyder att mervärdesprodukter blir allt viktigare. Vår mission är att säkerställa att skogsägarnas skogsegendom växer i euro. Vi köper deras träd, och för att kunna köpa deras träd måste vi vara konkurrenskraftiga. Och det är vi bland annat genom att ständigt förnya oss, säger Niklas von Weymarn.

Podcasten Framtidsodlarna hittar du på Podbean, Spotify och på slc.fi/amnen/framtidsodlarna. I den nya säsongen söker Jens Berg svar på tio av de största framtidsfrågorna för det finländska jord- och skogsbruket.

Serien produceras av SLC i samarbete med Montem Ab.