Pot1 Feb23 Ct
Potatispriset steg bara 12 procent i fjol trots ökade kostnader och är i dagsläget på cirka 21 cent per kilo. Det är på tok för lite för att det ska vara lönsamt att odla. Man ser inte direkt fram emot vårbruket i år, säger Kaj Hemberg, ordförande för SLC:s potatisutskott.
Jordbruk

Potatispriserna på en fortsatt för
låg nivå – ingen ljusning i siktet

Priserna på livsmedelsråvaror har stigit under det senaste året. Så även på matpotatis, men höjningen har enbart varit 12 procent. Ett medelpris på 21 cent per kilo räcker inte för att vi ska tänka positivt nu, konstaterar potatisodlaren Kaj Hemberg.

Så här års börjar många jordbrukare se fram emot det stundande vårbruket. Men en grupp som i dagsläget inte är särskilt motiverade är potatisodlarna.

– Det brukar vara roligt och givande när våren närmar sig, men det var ett antal år sedan sist. För mig personligen smakar det lite trä på grund av att det är besvärliga tider. Nuvarande prisnivå är inte hållbar och man måste verkligen lyckas med skörden för att göra ens ett nollresultat, säger Kaj Hemberg, potatisodlare i Dagsmark och ordförande för SLC:s potatisutskott.

Den största utmaningen för potatisodlarna är prisnivån. Enligt färsk statistik från Luke är medelpriset på potatis 21 cent per kilo. Det är något mer än för ett år sedan och under fjolåret steg priset med 12 procent.

Med tanke på att priset på brödvete samtidigt stigit med 56 procent, kött med 22 procent och ägg med 30 procent är 12 procent för litet, menar han.

– Det är inte tillräckligt och kostnaderna har också stigit för potatisodlarna. Jag ska i dag beställa växtskydd och det är 20 procent dyrare än för ett år sedan. Vi klarar oss inte med den här prisnivån, utan medelpriset borde ha stigit med minst 30 procent för att det ska vara lönsamt att hålla på med det här. Men pressade priser är inget nytt för oss.

Kritiserar auktionsförfarandet

Den finländska skörden av matpotatis blev totalt sett någorlunda normal i fjol, men priset pressas inte av överfulla lager av potatis.

Den enskilt största orsaken till att priset inte stigit mer är handelns auktionsförfarande, menar Hemberg.

– Priserna för nästa skörd är redan fastslagna i höstas. Alltså årets skörd är redan såld till ett för handeln förmånligt pris och på grund av avtalen räknar åtminstone inte jag med prisförhöjningar.

Priset på potatis slås fast genom auktionsförfarande där de mest betydande packerierna får delta.

– Jag vet inte varför de går med på att sälja till ett pris som gör det svårt för oss odlare. Jag brukar säga att vi antagligen har Europas sämsta potatispris och att vi samtidigt är de bästa odlarna då vi klarar av att fortsätta. En potatismaskinförsäljare sa då att vi måste ha Europas sämsta potatisförsäljare. Kanske det ligger något i det, säger Hemberg och skrattar.

Enligt Hemberg är medelpriset på matpotatis 40 cent per kilo i Sverige och 60-70 cent kilot i Norge. Det är nästan tre gånger högre än i Finland och futuren för Europa för nästa säsongs industrimatpotatis är 30 cent.

– I Finland har industrimatpotatis ett pris på 15 cent per kilo och hur det kan vara så här lågt förstår jag inte.

Inget utrymme för misslyckande

Enligt hans egna beräkningar uppgår produktionskostnaden per potatishektar till 5.000 euro i år. För att nå ett nollresultat bör skörden vara minst 40 ton per hektar.

– Det finns inte utrymme att misslyckas med något i år. I fjol drabbades vi här i Dagsmark av mycket regn och jag fick ungefär 20 procent sämre skörd än normalt. Men i år gäller det att lyckas för att få det att gå runt ekonomiskt, säger han.

Läget är allvarligt. Hemberg räknar med att odlare kommer att sluta och rapporter från utsädeshusen vittnar om att många inte ens har beställt sättpotatis ännu och inte heller gödsel.

– Vi är i dag självförsörjande på potatis som sällan tar slut i hyllorna. Kanske det är bra om potatisarealen minskar en aning, men viktigare vore att vi har en kontinuerlig export. Men nu har vi inte det och det försvårar situationen.

Potatisodlarna i Finland har haft tuffa tider i många år. Potatisstödet försvann för flera år sedan och en pålitlig exportkanal försvann när EU införde embargo mot Ryssland efter annekteringen av Krim 2014.

– Vissa år har jag själv fått det att gå runt ekonomiskt genom att arbete i skogen. För ett antal år sedan gick det så dåligt att man måste hämta pengar från skogen för att ha råd att odla potatis. I sakta mak är vi på väg dit igen.

Pot4 Feb23 Ct
Snart inleds vårbruket men det är många odlare som inte beställt sättpotatis eller gödsel. Orsakerna är de stigande kostnaderna i kombination med för låga potatispriser. Det återstår att se om potatisarealen minskar i år.

Förluster i lagringen

När potatisen är upptagen lagrar odlarna råvaran på den egna gården. Hemberg är delägare i andelslaget Osku dit han levererar per månad och får därmed en kontinuerlig likvid. Att lagra potatis kostar också i ändamålsenliga lager med ventilation och kylsystem.

– I samband med lagringen kan man räkna med att 20 procent viktförlust på grund av avdunstning. Det kommer också kvalitetsförluster i form av olika sjukdomar, vilket gör att det blir kvalitetsavdrag när potatisen säljs. Speciellt om man lagrar ännu mot sommaren kan förlusterna bli ända upp till 50 procent. Så klart det skulle vara efterlängtat med någon form av ersättning för lagringen, men här har antagligen handeln ställt för hårda krav, säger han.

Hemberg konstaterar att det måste ske en förändring om han på sikt ska kunna fortsätta odla potatis. Priserna måste upp, men som det ser ut nu kommer det inte att ske i år. I kombination med det upplever han inte heller något stöd från samhället.

– Det kanske tyngsta för mig personligen är fientligheten mot jordbrukarkåren. Vi utpekas för att vara miljöbovar och självkänslan är inte bra trots att vi gör något positivt för konsumenterna, det vill säga bidrar till självförsörjningen och producerar ren mat. Att bli sparkad på är det värsta och känslan av att som odlare inte vara viktig är tung, säger han.

Olika sorter sprider riskerna

Hemberg hör dock till de odlare som är redo att sätta igång vårbruket när det är dags. I år blir det cirka tio olika sorter som han ska sätta.

– Som odlare vill jag alltid prova på en ny sort, medan det också är svårt att sluta med sorter som är beprövade. Genom att odla många olika sprids också riskerna.

Han understryker att det också finns positiva saker. Under året har priset på stärkelsepotatis för nästa säsong har gått upp betydligt.

– De har konstaterat att för att få en stärkelseodling måste priserna upp. Det har nu gjorts, vilket är positivt och kan öka intresset för att odla stärkelsepotatis. Även jag odlar stärkelsepotatis och kommer göra det också i år, säger han.

Finnamyl, Lapuan Peruna, Viljelijän Avena Berner ordnar en träff kring stärkelsepotatis på Bötomberget den 14 mars.