Producentorg Okt23 Nvk
Anniina Holopainen från Finlands Fårandelslag, Karl Åberg från ViljaTavastia och Susanna Heikkinen från Pihvikarjaliitto diskuterade producentorganisationer under KoneAgria-mässan.
Jordbruk SLC

Producentorganisationer
ger makt och lönsamhet

Producentorganisationer skapar kollektiv styrka, underlättar producentens vardag och förbättrar lönsamheten. Under KoneAgria-mässan diskuterades behovet av samarbete producenter emellan och hur man grundar en producentorganisation.

Under KoneAgria-mässan kom även det aktuella temat om producentorganisationer på tapeten, då tre personer med erfarenhet av samarbete inom spannmålsodling och köttproduktion steg på scen under fredagsförmiddagen.

Dessa var Karl Åberg som är medlem i ViljaTavastias styrelse, Anniina Holopainen som är vd för Finlands Fårandelslag och Susanna Heikkinen som är verksamhetsledare på Pihvikarjaliitto.

Fördelen med producentorganisationer

– Med status som producentorganisation har vi kunnat konkurrensutsätta de produkter våra medlemmar säljer, men också insatserna. Dessutom är det lättare att samarbeta och koordinera med industrin, berättade Holopainen inför den samlade publiken.

Holopainen hänvisade till det faktum att Finlands Fårandelslag fick producentorganisationsstatus så nyligen som 2019 trots att organisationen grundades redan 1995. Idag representerar andelslaget över 150 fårgårdar omkring i Finland.

Producentorganisationer har ibland beskrivits som en form av fristad, vilket är något även Holopainen skriver under.

– Vi kan utveckla den egna kedjan och påverka marknaden på ett sätt som är omöjligt för den enskilda producenten. Med gemensam styrka kan vi direkt inverka på lönsamheten.

Enligt Holopainen är producentorganisationen också en demokratisk organisationsform.

– Vi samlar ständigt in respons från våra medlemmar för att utveckla verksamheten, vilket gör att alla kan vara nöjda. Samtidigt är det viktigt att medlemmarna känner lojalitet till organisationen också under sämre år.

Producentorganisationen kan påverka priserna

Karl Åberg framförde även det positiva i att ingå i en producentorganisation.

– Från odlarens perspektiv är det nyttiga med producentorganisationer att kunna komma överens om priser sinsemellan, eftersom det är något en intresseorganisation inte får göra. Då man kan förhandla om priser och mängder underlättas verksamheten.

– Det som vi gör idag är att vi hyr silon och säljer tillsammans. Vi har till och med exporterat spannmål i små mängder.

ViljaTavastia grundades 2016 i Tavastehus av 134 spannmålsproducenter. För tillfället har organisationen 670 spannmålsodlare från olika delar av landet med en kombinerad odlingsareal på 84.000 hektar.

– Det lönar sig absolut att ansluta sig till ViljaTavastia. Med en enda stor organisation får man mera makt.

Hur skall man grunda en producentorganisation?

– Vi är en icke vinstgörande förening, det vill säga vi får inte själva grunda producentorganisationer, men vi försöker uppmuntra andra att göra det, berättade Susanna Heikkinen, verksamhetsledare på Pihvikarjaliitto.

Till skillnad från Finlands Fårandelslag och ViljaTavastia är Pihvikarjaliitto en intresseorganisation som hjälper 250 biffkoproducenter runtom i landet att få sin röst hörd i produktionskedjan.

– På nötsidan finns ännu inga producentorganisationer. Det finns ett tomrum som borde fyllas, och den som hinner först får en stark ställning på marknaden.

Susanna framhöll att poängen med producentorganisationer är just att förstärka producentens ställning på marknaden. Med en stor organisation bakom sig underlättas även producentens börda då det finns en större aktör som sköter försäljning, marknadsföring och förhandlingar.

– Nu kastar vi bollen till producenterna själva. På vår webbsida finns material som är fritt tillgängligt, bland annat en mall för hur man kan planera näringsverksamhet inom en producentorganisation samt en modell för stadgar. Det går också att lämna sina kontaktuppgifter på webbsidan, om man är intresserad av att skapa nätverk med likasinnade.

Det finns 11 producentorganisationer i Finland. De största och mest etablerade finns inom frukt-, grönsaks- och bärsektorn. För att grunda en producentorganisation måste åtminstone fem producenter slå ihop sig eller tillsammans ha en omsättning på 500.000 euro. Organisationen skall grundas som antingen ett aktiebolag eller andelslag eller bygga på en existerande företagsverksamhet.

SLC:s och MTK:s Tuotto-projekt befrämjar också grundandet av producentorganisationer. På projektets webbplats finns modellstadgar, guider för grundande av producentorganisationer samt skolningsmaterial och information om marknader.