Ptt Lpx 00114044
På världsmarknaden har priset på urea (kväve) stigit med 100 procent sedan början av juli medan priset på fosforgödsel stigit med 40 procent. FOTO: Landpixel
Jordbruk Marknad

PTT:
Högre produktionskostnader
belastar jordbrukets lönsamhet

Jordbrukets företagarinkomst kommer att bli lägre än förutspått för 2021, det här enligt Pellervos ekonomiska forskningsinstitut PTT:s senaste lägesöversikt från början av veckan. Samtidigt konstaterar man också att det finns ett tryck på att höja matpriserna i hela livsmedelskedjan.

– I höstens prognos uppskattade vi att jordbrukets företagarinkomst skulle minska med en femtedel för 2021. Enligt de uppgifter vi fått av bland annat Statistikcentralen i december kan minskningen ändå varit hela 36 procent. Troligtvis är minskningen någonstans mellan de här två, säger äldre lantbruksekonom Päivi Kujala.

Orsakerna till företagarinkomstens minskning är den dåliga skörden samt förhöjningen av priserna på produktionsinsatserna. I synnerhet priserna på energi och handelsgödsel har stigit rejält.

På världsmarknaden har priset på urea (kväve) stigit med 100 procent sedan början av juli medan priset på fosforgödsel stigit med 40 procent.

I sin lägesöversikt konstaterar PTT vidare att man inom lantbruket ser anpassningsåtgärder. Växtodlingen anpassas genom val av odlingsgrödor och husdjursproducenter överväger att producera mindre eller gå in för uppehåll i produktionen.

Producentpriset på svinkött steg på hösten men sett på årsnivå sjönk det. Den inhemska konsumtionen av svinkött minskar.

Inte heller livsmedelsexporten var i fjol lika stor som 2020. Till exempel exporten av svinkött minskade när Kina satsade på egen produktion. Exporten av mjölkprodukter minskade också.

Matens konsumentpris steg i medeltal med 0,3 procent under 2021 (då man räknar bort alkoholfria drycker). Konsumentprisindexet steg 2,2 procent under motsvarande tidsperiod.