Rancken3 Jun24 Ct
För en tid sedan fick Ranckens Ranch sin femtonde hundratonnare, det vill säga en ko som producerat 100.000 kilo mjölk. Här står delägaren John Häger med Lucilla – gårdens fjortonde hundratonnare. Det är en fjäder i hatten att få en ny hundratonnare, säger han.
Jordbruk

Ranckens Ranch har nu
femton hundratonnare

Mjölkkor som kvalificerar in sig i kategorin hundratonnare – kor som mjölkat minst 100.000 kilo – är en fjäder i hatten för producenten. Nyligen blev kon Manda den femtonde i ordningen att nå den bedriften på Ranckens Ranch.

– Det känns så klart bra att vi nu har femton stycken hundratonnare. Någon form av fjäder i hatten är det och ett bevis för att vi har en bra mjölkproduktion på vår gård, säger John Häger, delägare i Ranckens Ranch i Kovjoki, Nykarleby.

För en tid sedan uppnådde mjölkkon Manda bedriften att hittills under sin livstid ha producerat 100.000 kilo mjölk. En av hennes kolleger, Lucilla, som var den fjortonde hundratonnaren, vandrade omkring i beteshagen i måndags. Lucilla är nu uppe i över 107.000 kilo mjölk.

– Just nu är hon dräktig och har semester i en och en halv månad, men hon är fortfarande frisk och mår bra och kommer att producera ännu mera i framtiden, säger Häger, och klappar om Ranckens Ranch fjortonde så kallade hundratonnare.

Gårdens första hundratonnare kom 2008 och efter det har antalet ökat hela tiden.

– Nu har vi några till som börjar närma sig den mängden så nästa år kan vi vara uppe i sjutton eller aderton stycken hundratonnare, säger Häger.

Flest hundratonnare i Österbotten

Ingen annan mjölkgård i Österbotten har producerat lika många hundratonnare. Men det blir vanligare och andelen hundratonnare ökar stadigt. Enligt statistiken från produktionsuppföljningen för 2023 tillkom totalt 18 nya hundratonnare i Österbotten i fjol och 22 nya året innan.

– Ranckens Ranch toppar den listan i Österbotten med sina femton totalt. Gården har dessutom väldigt många femtiotonnare i sin besättning och ju fler sådana, ökar chansen att få fler hundratonnare på sikt, berättar Pernilla Grön, sekreterare och kassör i Österbottens Husdjursklubb.

En bidragande orsak till det är satsningen på hållbarare kor. En hållbar ko mår bra, får leva i goda utrymmen samtidigt som utfodringen är optimal. Aveln spelar också en mycket stor roll, enligt Grön.

– Aveln har gått snabbt framåt i och med genomtester och exteriörbedömningar. Vi har i dag mer data på ett djur och det ger pålitligare slutresultat och vi har individuella avelsmål för varje ko. I dag blir korna sällan utmönstrade på grund av dålig juverexteriör jämfört med förr. Ben och klövar har fått en mer betydande roll i avelsarbetet, säger hon.

Även tekniken styr utvecklingsarbetet. Avelsarbetet tog fart på allvar när Ranckens Ranch installerade sin första mjölkningsrobot 2010. När den första roboten var på plats var det 17 av 60 kor som inte kunde mjölkas med roboten på grund av dålig juverform.

– De senaste åren har vi inte behövt utmönstra en enda ko på grund av juverform. Genom avel med inriktning på lätt mjölkbarhet och lynne har vi ökat vårt avelsindex på den punkten. Vi planerar kontinuerligt aveln med Faba och vi har också övergått mera till rasen Holstein för på vår gård med robotmjölkning tycker vi den passar oss bäst, säger Häger.

Rancken7 Jun24 Ct
Här är Lucilla, Ranckens Ranchs fjortonde hundratonnare. Nyligen blev hennes kollega – Manda – den femtonde i ordningen. Lucilla är nu dräktig och får ha paus ute i beteshagen. Andelen hundratonnare ökar kontinuerligt och orsaker är bättre avel, utfodring och kokomfort.

Når mängden efter 6-7 laktationer

Mjölkkorna som mjölkat över 100.000 kilo mjölk på Ranckens Ranch har gjort det oftast redan vid den sjätte eller sjunde laktationen.

– Det är lättare att få en ko att hålla i 6-7 än 10 laktationer, och när de mjölkar bra hinner de mjölka 100 ton på den tiden är det lättare att få flera hundratonnare, förklarar han.

Pernilla Grön har lång erfarenhet av avelsarbete efter nästan tjugo år på Faba. Enligt henne har Ranckens Ranch intresserat sig för avel under lång tid och är noga med detaljer.

– På gården har de vågat vara radikalare i sina beslut om aveln och man har i dag en jämn besättning. Men framför allt fungerar management och det är ordning och reda i ladugården och inom det administrativa, säger hon.

Ett bra ensilage är grunden för en ekonomiskt fungerande mjölkproduktion. Målet på Ranckens Ranch är att producera ensilage enligt den principen.

– Utfodringen är en viktig komponent för att ha en bra mjölkproduktion. Ensilaget utgör huvudingrediensen i utfodringen och vi eftersträvar flera vallskördar som innehåller mycket energi och protein och har bra smältbarhet, förklarar han.

På gården blandas ensilage, korn och vete samt en blandning av rybs, majspellets samt mineraler i en fullfodervagn.

– Vi köper in rybs och majs och så får korna dessutom allfoderkoncentrat i mjölkningsroboten.

Satsar på kokomfort

Gällande kokomfort – att korna mår bra i anläggningen – är också något som Häger eftersträvar. I dag har gården 135 mjölkande kor och 150 årskor. Den totala besättningen med kvigor och kalvar är närmare 280 stycken.

– I vår nya anläggning med varm lösdrift har vi ganska breda gångar så korna kan röra sig fritt, vilket jag tror de mår bra av. När de vilar får de göra det på madrasser.

Ranckens Ranch har den näst högsta produktionen på Österbottens husdjursklubbs område med ett EKM (energikorrigerat och inkluderar även fett och protein) på över 13.736 kilo, enligt statistiken för 2023. Medeltalet för Österbotten ligger på ett 10.763 kilo EKM.

– Listorna som brukar publiceras årligen säger en del, men inte hela sanningen. Men klart det finns många faktorer som visar på att vi gör mycket rätt. Nu är målet att hålla nivån på över 13.000 kilo EKM, men klart man samtidigt hoppas på att det kan stiga ytterligare. Som det känns nu skulle det kräva att vi hittar nya komponenter till utfodringen, säger han.

Ibland när en ko tituleras hundratonnare eller en gård når viktiga nyckeltal brukar olika organisationer bjuda producenterna på tårta. Det har nu blivit en ganska stor mängd tårtor på Ranckens Ranch.

– Ja, det är alltid gott med tårta och det har blivit ganska många sådana tillfällen nu. Men samtidigt har det nästan blivit lite vardag med att få en ko till en hundratonnare. De ökar i antal och det har nästan blivit lite vardag. Men samtidigt är det naturligtvis en kvalitetsstämpel på att vi gör ett bra jobb som ska göras dagligen.