Perunat Olga Philman
I somras verkade potatisskörden fortfarande lovande, men en del av skörden bärgades inte på grund av höstens rekordstora mängder regn. FOTO: Olga Philman/Luke
Jordbruk

Regnen förstörde
en lovande potatisskörd

I mitten av oktober uppgick mängden mat- och industrimatpotatis i gårdarnas lager till 195 miljoner kilo, uppger Naturresursinstitutet. Lagermängden är åtta miljoner kilo större än året innan till följd av att mängden industrimatpotatis ökade. Matpotatislagren är däremot 2,5 miljoner kilo lägre än i höstas.

Uppgifter om lager- och skördemängderna av mat- och industrimatpotatis insamlas från gårdar med en potatisareal på minst fem hektar. I år minskade antalet sådana gårdar till 369.

Gårdarnas sammanlagda areal var 9.802 hektar, varav matpotatisarealen var 7.515 hektar. Jämfört med 2022 minskade matpotatisarealen med 216 hektar.

På de gårdar som ingick i statistiken över lagren var den genomsnittliga arealen för mat- och industrimatpotatis 27 hektar.

Oskördat på knappt tiondelen av potatisarealen

I somras verkade potatisskörden fortfarande lovande, men en del av skörden bärgades inte på grund av höstens rekordstora mängder regn som pågick under lång tid.

Dessutom påverkades de viktigaste odlingsområdena av regnen på olika sätt: I Norra Österbotten förblev potatisen oskördad på enbart fem procent av arealen, medan den motsvarande andelen i Södra Österbotten och Satakunta var hela 17 procent.

– I statistiken beräknas hektarskörden per hektar skördad potatis. Det innebär att skördenivån i en region kan vara bra, men att mängden oskördad potatis samtidigt kan vara stor. Förutom att potatisen på en del av arealen inte skördades, blir lagringsförlusterna stora till följd av att den jordiga potatisen måste skördas från en våt jord. Den potatisen behöver säljas fort. Nästa statistik över potatislagren förs per läge i mitten av januari. Då är det möjligt att få en noggrannare uppskattning av läget i slutet av vintern, säger överaktuarie Anna-Kaisa Jaakkonen på Naturresursinstitutet.

I Finland var odlarpriset på matpotatis i september 22,40 euro/100 kg. Jämfört med september 2022 hade priset gått upp med drygt 2 euro/100 kg, eller tolv procent. De senaste åren har priset på matpotatis legat mellan 19 och 22 euro/100 kg.

Odlarpriset på potatis påverkas inte av om skördemängden förändras och inte heller av om produktionskostnaderna ökar, uppger Naturresursinstitutet.