Vaxt2
De höstoljeväxter som klarade vintern börjar nu blomma. FOTO: Christoffer Thomasfolk
Jordbruk

Regnen har stört
den sista sådden

Sådden av stråsäd och oljeväxter börjar vara inne på slutrakan med undantag för Lappland, Kajanaland, Mellersta Finland och östra Finland. Sådden är mest på hälft i Lappland och Kajanaland, där ungefär en tredjedel av arealen är sådd. Sådden är längst hunnen i Österbotten, Södra Österbotten, södra och västra Finland samt Uleåborgstrakten, uppger ProAgria i sin växtodlingsrapport.

Förra veckans regn har avbrutit vårsådden i hela landet. Regnen har varit välkomna för de sådda skiftena för att trygga en god start. Regnen har ställvis varit rikliga vilket har lett till skorpbildning på en del skiften.

Sådden är ungefär en vecka försenade jämfört med genomsnittet. Vädret är regnigt, så sådden framskrider inte så mycket under denna vecka.

Höststråsäd och kummin ser bra ut i Södra Österbotten och Österbotten, men en stor del av de höstsådda grödorna måste sås om i södra Finland. De höstoljeväxter som klarade vintern börjar nu blomma. Ställvis har man observerat mycket riklig förekomst av rapsbaggar i höstrybs.

Välkommet regn

Den osådda arealen är störst för korn, havre, rybs och kummin. Bondböna, ärt, raps och vete är däremot sådda nästan i sin helhet.

Förra veckans regn var mycket välkomna för tillväxten, eftersom åkrarna började vara torra i många områden. Ställvis har broddskjutningen försvagats av skorpbildning och på en del skiften har man tvingats till omsådd, men effekterna av väta och skorpbildning visar sig först då regnen upphör. Nu är förhoppningen att vi skulle besparas från hårda åskregn, så att skorpbildningen inte skulle bli så stor.

Stråskjutningen har börjat i de höststråsädsbestånd som klarade vintern och rågen håller redan på att gå i ax i de mest gynnsamma områdena.

Växtskyddsarbeten har tillsvidare utförts i mycket liten omfattning. Regnen kommer att fördröja ogräsbekämpningen.

Växtskyddsarbetena inleds på de först sådda stråsädsskiftena och ärtorna. Fukten och värmen gynnar ogräsens utveckling.

På stråsäd har det observerats mera skadegörare än normalt som skadar broddarna, främst kornjordloppa. De äter av stråsädens blad, vilket utsätter brodden för torka och försvagar tillväxt och utveckling.

Regnen kom lägligt, vilket har minskat på de skador som jordlopporna förorsakar. Jordloppor har observerats på korn och vete samt i någon mån på havre. Förekomsten har ställvis varit så riklig att det har tvingat till bekämpning.

Jordloppor har också observerats i viss mån på oljeväxterna, men betning har hållit dem i schack.

Vallarna vid god tillväxt

Odlingsplanerna har reviderats till en del. De största förändringarna har gjorts på gårdar som fick höstgrödorna förstörda. Dessa bestånd har i huvudsak körts upp och ersatts med vårstråsäd. Den försenade sådden har också fått odlare att övergå till tidigare sorter.

Om regnen fortsätter, kommer det att ske förändringarna för de skiften som ännu inte är sådda. Det verkar dock inte längre ske stora förskjutningar i fråga om vårsådden.

Sättningen av potatis är till största delen ännu på hälft. Särskilt i Södra Österbotten och Österbotten är en stor del av potatisen ännu inte satt. Den första tidiga potatisen finns redan i butikernas hyllor. Skördeförväntningarna är måttliga.

Ensilagevallarna ser för tillfället riktigt bra ut. Regnen och de varma dagarna har satt vallarna i god tillväxt och skördeförväntningarna är åtminstone måttliga. Den första ensilageskörden kan inledas om två veckor, men det behövs mera värme för att trygga tillväxten. Regnen kom lägligt.

Primörer redan i handeln

Våren har varit kylslagen men tillväxten framskrider med god fart. I södra, västra och dels mellersta Finland blommar röda, vita och svarta vinbär och jordgubbar under duk. I västra Finland inleds hallonens blomning, liksom blomningen av jordgubbe på friland utan duk.

Vi har redan fått smaka på de första jordgubbarna från växthus och tunnlar. Under det kommande studentveckoslutet kommer det att finnas utbud av inhemska jordgubbar och mindre mängder hallon.

Även om den kylslagna våren har fördröjt utvecklingen av skadegörare, har observationerna av hallonänger inletts.

I södra och västra Finland börjar plommon och körsbär vara inne på slutrakan av sin blomning och äppelträden börjar blomma.

Grönsakssådden (kål, morot, palsternacka, rödbeta) är nästan slutförd. Tillväxten har varit långsam på grund av det kyliga vädret, men plantorna ser i det stora hela bra ut. Planteringen av grönsaker fortsätter enligt plan runt om i landet.

Skörden av sparris och rabarber pågår fortfarande. Primörer så som lök och morot har redan skördats från tunnlar och ouppvärmda växthus. Skörden av primörer förväntas ta fart på allvar innan midsommar.

På grönsaksodlingarna förbereder man sig för skadegörare med hjälp av dukar och fällor samt genom observation av de skador som liten kålfluga och randig ärtvivel förorsakat.