Vall8 Jun24 Ct
Högsommarvärmen under försommaren satte fart på vallarnas tillväxt och den första ensilageskörden kunde bärgas rekordtidigt. FOTO: Christoffer Thomasfolk
Jordbruk

Regnen kom i sista stund
– odlingarna tar sig

Vädret är svalare efter en het och torr försommar och vi har fått regn i praktiskt taget hela landet, även om variationerna har varit stora, skriver Pro Agria i sin senaste växtodlingsrapport.

Lokalt har vi fått kraftiga regnskurar med över 50 mm regn på en gång. I genomsnitt har regnmängderna under försommaren uppgått till 20-30 millimeter.

Torrast har vädret varit i Nylands kustområden, Egentliga Finland, Kymmenedalen och Mellersta Österbotten, där regnen regionalt har varit mycket blygsamma.

Regnen har förbättrat beståndens tillstånd och bråddskjutningen på de senast sådda skiftena. Odlingsväxterna har redan tagit skada av torkan, men de regn vi nu har fått kom i sista stund och de har räddat många bestånd.

Tillväxten har tagit fart tack vare regnen och bland annat höstsäden har gått i ax, rågen har rykt och vårsäden skjuter strå. Växtperioden är för tillfället cirka en vecka tidigare än normalt.

Rekordtidig ensilageskörd

Högsommarvärmen under försommaren satte fart på vallarnas tillväxt och den första ensilageskörden kunde bärgas rekordtidigt, med början för ett par veckor sedan.

Vallskörden är dock sämre än i genomsnitt eftersom torkan har bromsat tillväxten. Vi har nu fått regn som behövs för den andra skörden och förutsättningarna för tillväxt är nu goda.

Merparten av skörden har varit tillfredsställande, men även kvalitetsmässigt goda skördar har bärgats där skörden har inletts i tid.

Den kommande torrhöskörden förväntas bli måttlig till både mängd och kvalitet. Torrhöskörden infaller under midsommarveckan och veckan efter den.

En del höstsäd såddes om

Höstsäden som övervintrat har lidit svårt av torkan. Över 20 procent av höstvete och -råg har såtts om på grund av dålig övervintring, för höstoljeväxternas del i genomsnitt 30-40 procent.

De efterlängtade regnen har fått höstsäden att växa bättre. Höstrågen har gått i ax i början av månaden och blommat. Höstvetet är också i ax. Sämst är situationen för höstrapsen vars tillstånd uppskattas vara försvarlig.

Vårsäden har skjutit brodd relativt bra trots torkan, men det förekommer luckiga och glesa skiften. Regnen kommer nog att få luckorna att fyllas, men leder till brokiga bestånd.

Torkan hann störa tillväxten och bestockningen, vilket har förtagit möjligheterna till en god skörd i södra Finland. På andra håll i landet är skördeutsikterna tillsvidare god för stråsäden.

En del gulnade grödor och näringsbrist har noterats för spannmålen. Regnen föll i sista stund och de hinner ännu rädda skördeutsikterna på största delen av skiftena.

Fukten har också satt fart på ogräsens tillväxt och risken för sjukdomar ökar. Ogräsbekämpning har utförts på alla växtslag och effekten är i huvudsak god.

Observationer av växtsjukdomar förekommer tillsvidare sparsamt. En del växtsjukdomar har noterats i bestånd vars etablering har varit sämst. Bekämpning av skadegörare har utförts på kummin, eftersom det har förekommit rikligt av kumminmal som skadar blommorna. Skadegörare har också observerats på oljeväxter.

Ärterna har börjat växa bra trots den torra våren. Skördeutsikterna är för tillfället goda. Potatissättningen är utförd och potatisen växer bra. Regnen föll lägligt för potatisen och tillväxten tar fart. De första bladmögelbekämpningarna har redan utförts.

Skörden av tidig potatis har varit relativt god och vi har tillgång till finländsk nypotatis till midsommarens festbord.

20240610 172106
Högsommarvärmen i maj har tidigarelagt jordgubbsskörden. FOTO: Frukt- och bärodlarnas förbund

Jordgubbstiden är här

Högsommarvärmen i maj har tidigarelagt jordgubbsskörden. Jordgubbar har skördats från tunnlar redan i maj och för närvarande pågår skörden från friland i södra Finland. Frilandsjordgubbarna mognar till midsommar från södra och östra Finland.

Bestånden är i relativt bra skick tack vare bevattning. Högsommarvärmen har gjort att bären lokalt är mindre än normalt. På grund av värmen mognar jordgubbarna mera samtidigt oberoende av sort, vilket leder till en kort skördeperiod.

Jordgubbsskörden uppskattas bli något mindre än normalt på grund av övervintringsskador och en kortare skördeperiod än normalt.

Hallonen har bildat kart och hallonbestånden har till en del lidit av övervintringsskador. Hallon av god kvalitet bärgas för närvarande från tunnlar. Vinbär och krusbär utvecklas också med god fart och skörden verkar mogna tidigt i år. Skörden decimeras av den långvariga torkan. Skördeutsikterna för buskblåbär är goda. Äpplena mognar också med god fart.

Bär- och äppelskörden är till stora delar beroende av vädret under juni och juli. Förekomsten av skadegörare är på normal nivå och det lönar sig att göra observationer i bär-, äppel- och grönsaksbestånd. Hallonvivel och trips har observerats på jordgubbe och hallonänger och hallonvivel på hallon.

Skörden av tidiga grönsaker har tagit fart under midsommarveckan. För närvarande skördas knippgrönsaker, morot, rädisa, kål, lök och sallat och utbudet ökar under sommaren. De första frilandsgurkorna och zucchinin mognar också och skörden av dem pågår till september.

Hagelskurar i slutet av maj har lokalt skadat bestånden. Bladloppor har observerats på kålväxter och det är viktigt att uppskatta behovet av bekämpning. Morotsbladloppan, morotsflugan och kålflugan svärmar också för närvarande.