Skooord11
Skörden av vårspannmål är på hälft i nästan hela Finland. Av kornet har cirka 70 procent tröskats i Birkaland, Österbotten och Nyland. FOTO: Christoffer Thomasfolk
Jordbruk

Regnen stör spannmålsskörden

Spannmålströskningen är i full gång, men regnigt väder skapar utmaningar i skördearbetet, skriver ProAgria i sin växtodlingsrapport.

Det har varit regnigt i augusti i Södra, Mellersta och Norra Österbotten. I dessa områden har åkrarna varit rejält våta vilket försvårat tröskningen. Åkrarna bär inte tunga tröskor vilket ställvis syns som djupa spår där man ändå försökt. Om regnen fortsätter är det inte säkert att all spannmål kan bärgas.

På grund av regnen är tröskningen på hälft i Norra Savolax, Norra Karelen och Mellersta Finland. I Nyland finns det däremot områden som inte fått regn på flera veckor.

Regnen har också förorsakat liggsäd – med risk för axgrodd – som försvårar skördearbetet och försämrar spannmålens kvalitet.

Ensilageskörden har under sommaren varit bättre än medeltalet i nästan hela Finland. Vallarna är fortsättningsvis i god tillväxt och nästan hälften av gårdarna siktar på en tredje ensilageskörd.

I Södra Savolax och Södra Karelen väntas ensilageskörden bli liten på grund av torka. I Birkaland blev den andra ensilageskörden svag, men på många gårdar där siktar man ändå på en tredje skörd.

Skörden av vårspannmål ännu på hälft

Av spannmålen har rågskörden kommit längst. Rågen har skördats nästan helt med undantag för Östra och Mellersta Finland samt delar av Södra Österbotten.

Vattenhalten har varit relativt låg vilket är en fördel med tanke på torkningskostnaderna.

Också skörden av höstvete är på slutrakan i nästan hela landet: över hälften av tröskningen är avklarad i Östra och Mellersta Finland samt i Södra och Mellersta Österbotten.

Skörden av vårspannmål är på hälft i nästan hela Finland. Av kornet har cirka 70 procent tröskats i Birkaland, Österbotten och Nyland.

Skörden av vårvetet är först nu i startgroparna förutom i de svenskspråkiga delarna av Nyland där tröskningen är inne på slutrakan.

Havretröskningen har kommit längst i Birkaland och Egentliga Finland.

Av proteinväxterna har endast en liten del bondböna skördats, medan ärtskörden har kommit längst i Nyland och Egentliga Finland.

I områden som fått mycket regn, som Södra och Mellersta Österbotten, är ärtskörden ännu på hälft.

Höstoljeväxterna är redan skördade

Av oljeväxterna inleds skörden av vårrybs och -raps om ungefär en vecka. Höstoljeväxterna är redan skördade i hela Finland.

Mängden och kvaliteten på höstgrödorna har varit medelmåttig där övervintringen lyckats. En rågskörd över genomsnittet väntas i Satakunda, Österbotten, Kymmenedalen och Tavastland.

Av höstvetet är skörden över genomsnittet i Södra och Mellersta Österbotten.

Vårveteskörden ser ut att lyckas i nästan hela Finland och mängderna väntas bli normala. Också för korn och havre ser skördeutsikterna goda ut med undantag av Norra Savolax och Österbotten där skörden ser ut att bli medelmåttig. Skördeutsikterna förutsätter bra tröskningsväder.

Skörden av kummin har varit över genomsnittet i hela landet.

Potatisskörden har inletts, men många gårdar väntar på att de blöta åkrarna ska torka upp så att de håller för maskinerna.

Skördeutsikterna för sockerbeta ser ut att ligga över genomsnittet på samtliga odlingsområden. Men också här kan blöta åkrar skapa problem.

Smaklig äppelskörd

Skörden av färska frilandsgrönsaker fortsätter fram till oktober, varefter man fortsätter med skörden av lagergrönsaker. För tillfället skördas löken i Södra Finland för lagring.

Grönsaksskörden verkar bli normal till mängden och även kvaliteten ser ut bra ut.

För grönsakerna har det under sommaren förekommit mindre mängder skadedjur. Hettan och torkan under augusti har bjudit på utmaningar för frilandsodlarna. Bevattningen har ökat produktionskostnaderna.

Åtgången på vitkål har tidvis varit dålig. För årets grönsak morotens del har skörden inletts. Skördenivån beror långt på höstens väder, men för tillfället ser det ut att bli en normal skörd.

Tack vare det varma vädret har äpplena mognat snabbare än vanligt. På Åland, som producerar mest äppel i Finland, skördas redan höstsorten Discovery.

På Åland är kvaliteten på äpplena god och en normal skörd väntas, möjligen något mindre än fjolårets rekordskörd.

Bärsäsongen närmar sig slutet. Det mesta av vinbären har skördats och förts ut på marknaden. Skörden av buskblåbär, havtorn och björnbär fortsätter.

Från odlingstunnlar fås ännu jordgubbar och hallon.