Steak Von Mirai Foods 71792
Den köttlösa biffen härstammar från en bioreaktor. FOTO: Mirai
Jordbruk

Schweizare producerar
saftiga biffar i en bioreaktor

Tjocka, saftiga och mörkröda nötbiffar måste inte längre härstamma från slaktade nötdjur. Det schweiziska uppstartföretaget Mirai Foods har utvecklat en ny teknologi som ska göra det möjligt att producera möra, smakliga och mörkröda biffar i en bioreaktor.

Kött från laboratoriet är knappast någon nyhet längre. Biotekniker har länge utvecklat metoder som ska göra det möjligt att framställa ”äkta” biffkött utan vare sig djurhållning eller slakt. Småningom tar branschen steget från produktutveckling till produktion.

Industrin har länge betraktat laboratorieköttet som en lovande bransch. Den vegana vågen har redan nått intresserade grupper av konsumenter, men den stora massan har fortfarande svårt att tänka sig en helt köttlös tillvaro.

Livsmedelsbranschen följer fenomenet med stort intresse. Redan för tio år sedan presenterades de första köttprodukterna med hjälp av cellkulturer. Det nya ”köttet” genererades i laboratorier utan behov av vare sig djurhållning eller slakt.

De första produkterna var extremt dyra och åsikterna om smak och konsistens varierade, beroende på målgruppernas intresse för nya och okonventionella livsmedel. De senaste tio åren har utvecklingen inom branschen ändå tagit långa kliv framåt.

Odlas i laboratorier

Produktionsmetoderna börjar småningom standardiseras. Det så kallade In-vitro-köttet som utvecklas i provrör baserar sig på bestämda stamceller från djur. Stamcellerna odlas i laboratorier, där de delas och förökar sig.

Slutprodukterna har hittills mestadels begränsats till s.k. burgerpatties, nuggets och köttfärs, som redan finns på marknaden. Desto svårare är det att odla fram kompletta köttstycken, men tekniken och metoderna utvecklas fortlöpande.

Det schweiziska företaget Mirai Foods tog nyligen ett långt steg framåt med en nyinförd, så kallad fibrationsteknologi. Teknologin gör det möjligt att utveckla cellkulturer som efterliknar tjocka och bastanta biffar.

En saftig stek är den ultimativa utmaningen för vårt företag. Den består av flera olika celltyper som måste kombineras till en perfekt, komplex köttstruktur, framhåller Mirai Foods VD Christoph Mayr.

Processen betecknas som mycket krävande ur teknologisk sypunkt. Framställningen av köttstekarna förutsätter en extrem precision. Ingenting får gå snett och proportionerna måste förbli oförändrade genom hela processen.

Ska gynna klimatskyddet

Livsmedlen är samtidigt en katalysator för klimatskydd och djurvälfärd. Konsumtionen av kött väntas fördubblas fram till 2050 inom livsmedelssektorn. Denna efterfråga kan på inga villkor mötas på ett hållbart sätt med konventionell produktion, hävdar Mayr.

Mirai Foods har redan fått in fem miljoner dollar från investerare och intresset är stort inom den schweiziska livsmedelssektorn. Företaget har redan etablerat samarbete med stora inhemska livsmedelskoncerner.

Den stora tyska livsmedelskoncernen Rügenwalder Mühle har också engagerat Mirai Foods som partner. Rügenwalder Mühle är ursprungligen en traditionell korvtillverkare, som numera producerar köttlösa korvprodukter.

De båda företagen samarbetar nu kring utveckling av vegana produkter. Samarbetet koncentreras till köttlösa nötstekar. Odlingen av en stek av nötceller tar enligt uppgift endast 25 dagar i anspråk. Köttet ska lanseras på marknaden inom tre år.