Under förra veckans torsdag och fredag samlades restaurangbranschens främsta förmågor i Helsingfors Mässcenter för att delta i finalen av Årets Kock och Årets Servitör, som en del av Vin- och matmässan.
Finalen ställde höga krav på deltagarna, som genomförde flera moment där de bedömdes av en sakkunnig jury. Samtidigt fick de visa sin förmåga att möta verkliga kundsituationer, bland annat genom att servera representanter från samarbetspartners.
Med stort engagemang och tydlig yrkesskicklighet utsågs Simo Harrivaara till Årets Kock och Janika Tiensuu till Årets Servitör.
– Att vinna Årets Kock har varit en dröm och ambition för mig under lång tid, så det här betyder oerhört mycket för att utveckla mina egna professionella färdigheter, stärka min tro på personlig kreativitet och förtydliga min egen matfilosofi. Med den här vinsten vill jag inspirera yngre och blivande kockar att följa sina drömmar, oavsett deras bakgrund, säger Harrivaara i ett pressmeddelande från Årets Kock och Årets Servitör tävling.
– Vinsten kändes overklig. Med segern kan jag konstatera att jag har utvecklats i min karriär närmare mitt mål. Jag tror att vinsten kommer att uppskattas i branschen och på eventuella framtida arbetsplatser. Jag ser fram emot representationsåret och hoppas få möjlighet att lära känna olika aktörer inom branschen och att få se branschen ur lite olika perspektiv, säger Tiensuu.
Sedan 2019 har SLC varit en viktig samarbetspartner i arrangemangen kring Årets Kock- och Årets Servitör-tävlingar. Förutom att hylla kockarnas och servitörernas insatser syftar tävlingarna till att inspirera och utveckla branschen.
Dessutom bidrar tävlingarna till att sprida kunskap om den finländska matkulturen, lokala kvalitetsråvaror och kompetensen inom restaurangbranschen till en bredare publik.
– För SLC är det viktigt att det finns ett samarbete med restaurangbranschens proffs för att lyfta betydelsen av finländsk mat och matens ursprung. Många restauranger och kunder vill ha mera finländska råvaror på tallrikarna och då är producentorganisationerna en given samarbetspartner, säger Mia Wikström, SLC:s kommunikationschef.
Årets Kock har arrangerats sedan 1995 och lyfter fram kockarnas kreativitet och kompetens, medan Årets Servitör, som grundades 2013, sätter fokus på kundbetjäning, kunnande och professionalism inom servitörsyrket. Mästerskapen, som hålls varje år under mat- och vinmässan i Helsingfors, samlar finländska talanger inom mat och service runtom hela landet. Båda vinnarna belönades med var sitt stipendium på 10.000 euro.
Från 2009 och framåt hade ELO-stiftelsen huvudansvaret för arrangemangen, men sedan 2021 drivs tävlingarna av Wihuri Metro-partihandel i samarbete med flera samarbetspartners, däribland SLC och MTK.