Jordbruk EU

Självförsörjningsproblemet
kunde underlättas av det
planerade gruvprojektet i Sokli

I och med Ukrainakriget och skiftet mot självförsörjning och europeisk produktion får gruvprojektet i Sokli i Lappland en nyfunnen betydelse. En av världens största fosfatfyndigheter ligger nämligen här.

Den hittades redan 1967, och från och med 2007 planerade gödselbolaget Yara gruvdrift i området tills man 2020 sålde projektet till det statliga Suomen Malmijalostus Oy som nu utreder möjligheterna i området.

Gruvprojektet har dock stött på motstånd både från miljöorganisationer och lokala renskötare. I mars beslöt högsta förvaltningsdomstolen att återförvisa Sokli-gruvans miljö- och vattenhushållningstillstånd till regionförvaltningsverket för ny behandling. Framtiden är således oviss, men projektet vidareutvecklas.

Förutom fosfat som används inom produktionen av gödsel och batterier finns det sällsynta jordartsmetaller i Sokli. Jordartsmetaller används inom batteriindustrin och vid byggandet av vindkraftverk och klassas av EU som kritiska råvaror. I dagsläge importeras metallerna från Kina.