Jd 2
I framtiden ska alla traktorer och självgående lantbruksmaskiner klara sig helt utan förare i fält och inne på gården. Lantbrukaren ska arbeta med planering, analyser och affärer.
Tema

Självkörande robotar och
maskiner och automatik till allt

Tekniken för självkörande traktorer och självgående lantbruksmaskiner har funnits i över 20 år, men föraren sitter fortfarande i hytten. I framtiden är det slut med det, i varje fall om man ska tro John Deere.

John Deere satsar just nu mycket kraft på det helt autonoma lantbruket. Det innebär att alla maskiner klarar sig själv oavsett om det är i fält eller i stallar.

På engelska heter det autonomous farming, det vill säga lantbruk med hjälp av maskiner, datorer och robotar som kör själva. Och det är inte heller svårt att föreställa sig en stor traktor som rör sig på fältet utan förare.

Den tekniken finns redan men på John Deeres är man övertygade om att det ska kunna tas ett steg längre nu.

Deras mål är att ta så många processer som möjligt inom lantbruket och låta maskinerna göra jobbet. Det är de stora maskinerna, spridningen av gödsel, det är fodermaskinerna i stallet, lagerhanteringen, ja allt ska automatiseras.

Medför en ny roll för lantbrukaren

Det innebär att lantbrukaren i allt större utsträckning blir den som har kontroll över sin data, studerar fältkartor, granskar gödselstatistik, pratar med rådgivare och liknande, samt gör affärer.

Lantbrukaren får således en helt annan roll i framtiden – på gott och på ont. De som blivit lantbrukare för att köra traktorer eller tröska eller arbeta fysiskt med djur lär bli besvikna, men för de som driver lantbruket för att nå största möjliga lönsamhet oavsett hur arbetsdagen ser ut finns stora möjligheter när mycket tid frigörs för att i stället kunna ägna tiden åt analyser för rätt beslut vad gäller insatser i fält samt inköp och försäljningar.

På John Deere ser man inget problem med att lantbrukarens roll förändras, det har den alltid gjort och bristen på kvalificerad arbetskraft i lantbruket medför att den nya tekniken med självkörande maskiner är nödvändig.

I dag är det en till två procent av befolkningen som sysslar med lantbruk i Nordamerika och Västeuropa. Det innebär att endast ett fåtal kommer i kontakt med näringen och därmed minskar det totala intresset för att söka sig till näringen.

Samtidigt ska dessa få procent av befolkningen förse alla med råvaror till livsmedelsindustrin.

Finns ingen gräns för små gårdar

Tekniken har hela tiden legat i framkant inom animalieproduktionen. Automatiska utfordringssystem har använts sedan sextiotalet och i dag finns det mjölkrobotar och datorstyrning med programvaror som fastställer brunst och sjukdom hos kon och automatiska grindar så varje ko hamnar på rätt plats efter mjölkningen och den tillhörande undersökningen i roboten.

Även små gårdar kan delta då det handlar om elektronik och elektronik blir billigt i stora serier.

På John Deere tror man inte att det finns en nedre gräns för hur liten en gård kan vara innan det lönar sig att investera i datorstyrning, artificiell intelligens och annat från samma låda.

Men självklart blir lönsamheten bättre ju större lantbruket är. Men på John Deere arbetar man inte med en nedre gräns då även små gårdar kommer sakna arbetskraft i framtiden. Därför har John Deere lagt ner mycket resurser på att tillverka utrustning som även går att installera i äldre maskiner, så att lantbrukare inte behöver köpa helt nya maskiner.

För att klara av helt självkörande maskiner behövs avancerade kameror och sensorer och intelligenta datasystem som kan göra nödvändiga maskininställningar i takt med att förutsättningarna i arbetet förändras.

En av de mest banbrytande sakerna som John Deere presenterat nyligen är tekniken Exactshot, som fördelar startgödsel i samband med sådd med en sådan precision att lantbrukaren kan spara över 60 procent av gödseln i den givan. En annan fördel är att all gödsel läggs vid utsädet och därmed växer det mindre ogräs i fältet.

See & Spray-systemet från John Deere är 36 kameror monterade på en 100 meter bred sprutramp som med en dator kan utläsa skillnaden mellan nyttoväxter och ogräs och endast spruta på ogräset. En teknik som enligt John Deere minskar förbrukningen av bekämpningsmedel med 66 procent.