Mjolkpris3 Aug23 Ct
I våras sänkte Valio mjölkpriset med 3 cent per liter. Nu kommer det snart en till på 4 cent. En så stor sänkning överraskade Niclas Sjöskog, mjölkproducent i Lillby i Pedersöre. Det här påverkar ekonomin mycket, konstaterar han.
Jordbruk

Sjöskog: ”Oväntad stor
sänkning av mjölkpriset”

Att det skulle komma en sänkning av mjölkpriset var väntat. Men att Valio nu meddelat om en sänkning på hela fyra cent kom som en överraskning. Med den tidigare sänkningen i våras innebär det ett stort ekonomiskt bakslag för mjölkgårdarna.

– Det var rejält mycket mer än jag trodde. En sänkning av mjölkpriset var väntad, men jag förväntade mig att det inte skulle bli så mycket som med 4 cent per liter, säger Niclas Sjöskog, mjölkproducent i Lillby i Pedersöre.

Sjöskog är tillika viceordförande för ÖSP och medlem i SLC:s och MTK:s gemensamma mjölkutskott. I utskottet finns också medlemmar från andelsmejerierna och därmed får inte prisfrågor enligt konkurrenslagstiftningen diskuteras där.

– Däremot får vi i det gemensamma utskottet bland annat diskutera läget och kostnadsstrukturen. Vi har en hög kostnadsstruktur i Finland och det för vi ständigt fram när det förhandlas om stöd och till ministeriet, förklarar han.

På gårdsnivå betyder sänkningarna av mjölkpriset i år tiotusentals euro mindre i inkomster för en gård likt den Sjöskog driver. Han har cirka 70 mjölkande kor med en mjölkningsrobot och på årsbasis innebär sänkningen drygt 50.000 euro mindre i intäkter.

– Det är fruktansvärt stora pengar det handlar om. Det kan liknas med en persons lön inklusive alla omkostnader för en anställd, konstaterar han.

Mjölkpriset högt ännu vid senaste nyår

Ännu vid senaste nyår hade mjölkpriset kommit upp till över 52,7 cent per liter. Förra året höjdes priset rejält för att kompensera för produktionskostnaderna som sköt i höjden. Den senaste sänkningen gör att mjölkpriset nu landar på 45,7 cent per liter.

Utöver det kan Valios mjölkproducenter ändå få ytterligare 3 cent per liter genom att uppfylla olika krav för ansvarstillägg.

– Tyvärr har kostnaderna för gödsel, bränsle och andra insatser ökat igen sedan sommaren och det gör att sänkningen kommer olägligt. Även priset på foder håller på att stiga, men det är också positivt för spannmålsodlarna behöver också ett tillräckligt bra pris för att få verksamheten lönsam, konstaterar han.

Han är kritisk till att Valio nu genomför en andra sänkning av mjölkpriset. Men han har samtidigt förståelse för att bolaget tvingats till sänkningar eftersom det verkar på en global marknad och påverkas av världsmarknadspriset, som har sänkts under det senaste halvåret.

– En stor del av Valios intäkter kommer från export och påverkas således av priserna på världsmarknaden. Vi vet också att Valio jobbar hårt för att hålla ett högre pris för mjölkproducenterna, men det är samtidigt en förutsättning för att upprätthålla en produktion i Finland med tanke på att vi är ett land med höga kostnader, säger Sjöskog.

Kommer konsumenterna nu uppleva förmånligare priser för mejeriprodukter? Sjöskog är övertygad om att så inte blir fallet.

– S-gruppen kom nyligen med en kvartalsrapport som visade att vinsten fördubblades jämfört med i fjol. Med 2,5 uppköpare av livsmedel i Finland kommer de lägre priserna inte att synas i konsumentpriserna utan det hamnar tveklöst i centralaffärernas fickor. Det blir så här med få aktörer på marknaden, menar han.

Läs också: Finland följer efter Europa – mjölkpriset är på väg neråt