Jordbruk

Sju finalister från Åland till EMBLA

Den åländska juryn har valt ut en finalist per kategori, totalt sju åländska finalister som får äran att representera Åland i den nordiska mattävlingen EMBLA i Reykjavik i månadsskiftet maj-juni.
Den isländska bondeorganisationen Bændasamtök Íslands står som värd för tävlingen.

 EMBLA-matpriset delades första gången ut i Köpenhamn 2017. Då kammade Åland hem en vinnare när Michael Björklund korades till Nordisk Matkommunikatör.

– Med EMBLA vill vi skapa en starkare gemensam nordisk matidentitet och matkultur samt öka intresset för nordisk mat utanför Norden, berättar lokala koordinatorn Mari Rosenqvist. Genom tävlingens finalister sprider vi inte bara goda förebilder, kunskaper och inspiration här hemma utan lyfter även vårt Mat-Åland i Norden.

Ålands finalister valdes av juryn ut bland 39 lokala nomineringar. Juryn satte extra fokus på att finalisterna skulle representera hållbarhet.

De skulle ha ett koncept eller en produkt med socialt ansvar. Dessutom skulle de ha utvecklat en idé eller en produkt som är ekonomiskt hållbar, spårbar och bevisligen livskraftig.Produkten, idén eller konceptet måste också ha en miljömässigt hållbar profil.

Finalisterna skulle vara en inspiration för andra, vara originella, det vill säga representera nytänk samt vara ärliga, trovärdiga, respekterade och erkända.

De sju åländska finalisterna

Sören Karlsson, Överängs Kvarn, är finalist i kategorin ”Nordisk råvaruproducent”. Priset ges till en bonde, fiskare, jägare, odlare, bär- eller svampplockare eller liknande som skapar högkvalitativa råvaror med god smak och ursprung i Norden.

Jennifer Sundman och Lars-Johan Mattsson,Mattas Gårdsmejeri representeras av Lars-Johan som finalist i kategorin ”Nordisk matentreprenör”. Priset ges till en person, verksamhet eller organisation som har utvecklat en ny metod med attraktionskraft och marknadspotential med tydligt nordiskt ursprung.

Öfvergårds i samarbete med Backmans Smakverkrepresenteras av Jan Almsom finalist i kategorin ”Nordisk mathantverkare”. Priset ges till en mathantverkare som har utvecklat en unik produkt som representerar en hög gastronomisk kvalitet och bygger på speciella nordiska råvaror och hantverkstraditioner.

Johan Mörn, #axgan, Silverskärär finalist i kategorin ”Nordisk matkommunikatör”. Priset ges till en person, som via media eller annat koncept, inspirerar och sprider kunskap om råvaror, måltider och kulinariska traditioner från Norden.

Godby Högstadieskola, representeras av Tobias Braun, ansvarig för skolans kök,som finalist i kategorin ”Nordisk mat till många”. Priset ges till en person, ett företag eller en organisation som har gjort en extraordniär insats för att främja matglädje, kvalitet  och nordisk matkultur i offentliga måltider.

Emmaus Retur Café, representeras av Oskar Lindholmsom finalist i kategorin ”Nordisk matdestination”. Priset ges till en förening eller institution som samlat råvaruproducenter, restauranger och andra lokala aktörer för att lyfta en geografisk destination genom matkultur, samarbete och gemenskap.

Skördefesten på Åland representeras av Liz Mattssonsom finalist i kategorin ”Nordisk mat till barn och unga”.Priset ges till en person eller organisation som har utvecklat en idé eller ett koncept som märkbart bidrar till att utveckla kommande generationers kunskap om nordisk mat och matkultur.

Läs också:

Sju nominerade matproffs från Finland till nordiska matpriset EMBLA