Jordbruk

Sju nominerade matproffs från Finland till nordiska matpriset EMBLA

Sju bidrag från Finland tävlar i finalen i den nordiska mattävlingen EMBLA om en knapp månad på Island. Åland deltar i tävlingen som eget område och har även utsett sju finalister. Finalisterna har utsetts av en nationell jury i vart av de deltagande länderna.
– Nivån på Finlands finalister är mycket hög. Dessutom visar de finländska bidragen på vilken imponerande bredd och vilket kunnande det finns inom vår mat- och dryckesbransch, säger Johan Åberg, jurymedlem i Finlands jury och lantbruksdirektör på Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK.

Läs också:

Sju finalister från Åland till EMBLA

 

Det nordiska matpriset EMBLA delas ut den 1 juni i Reykjavik. I tävlingen, som nu går av stapeln för andra gången, tävlar totalt 48 nominerade. Totalt anmäldes 320 bidrag från alla nordiska länder, varav 52 från Finland, till de sju tävlingskategorierna.

Finland medverkar i alla kategorier

 I kategorin ”Nordisk råvaruproducent” deltar Hauhalan Hanhifarmi, Hauhala gåsfarm, som  har specialiserat sig på etisk uppfödning av frigående gäss. Företagarparet Virpi joch Antti Rantalainen har kontroll över hela produktionskedjan ända från gåshonan, ruvning av ägg och uppfödning av gässen till slakt, styckning, tillverkning av patéer samt försäljning och marknadsföring.
www.hanhifarmi.fi

 

I kategorin ”Nordisk matentreprenör” deltar  Silmusalaatti Snafu Oy med sina groddsallader, odlade av ekoodlare Samuli Laurikainen. De är en blandning av olika skott av bland annat broccoli, alfalfa och rädisa som enbart kräver färskt vatten och  ekologiska frön för att bli en färdig  energieffektiv produkt. www.silmusalaatti.fi

I kategorin ”Nordisk mathantverkare deltar Ainoa , vingården som hyllar det nordiska köket genom att använda lokala ingredienser som bär och rotsaker för att skapa extraordinära viner med rena smaker av den nordiska skogen och naturen.
www.ainoawinery.com

I kategorin ”Nordisk matkommunikatör” deltar Satokausikalenteri,  Skördekalendern  som har sålts i över 120 000 exemplar och har blivit en av de  största digitala gemenskaperna som organiskt når över 700.000 följare varje månad. Kalendern har via sin  konsumentkommunikation lyckats bidra till att finländarnas konsumtion av grönsaker har ökat.
 www.satokausikalenteri.fi

I kategorin ”Nordisk mat till många” deltar Utbildningscentret Salpaus  måltidsservice, som sedan 2016 har utvecklat recept med inhemska proteinväxter för yrkeskök och bagerier. Centrets måltidsservice har gett användningen av inhemska proteinväxter ett lyft och spridit kunskap och ny praxis till såväl utomstående instanser som husets egna studerande och till stora offentliga evenemang. 
 https://www.salpaus.fi/palvelut/ravintolat-ja-kahvilat/ravintolapalvelut-salpauksessa   

I kategorin ”Nordisk matdestination”deltar Slow Food Festival Fiskars. Slow Food-filosofin om god, ren och rättvist producerad mat genomsyrar hela festivalen som haft tiotusentals besökare och som har samlat områdets producenter och gjort hela Fiskars-området till en central matdestination.  
 http://slowfoodvastnyland.org

I kategorin ”Nordisk mat till barn och unga”  deltar Hävikki-battle, Motiva Oy: Hävikki-battle har med sitt  koncept inspirerat över 6.600 niondeklassister i husliga ekonomins valbara grupper att tillreda måltider av matsvinn,  lära sig att minska matsvinn genom att använda slumpmässiga råvaror, och att delta i #hävikkibattle2018-bildtävlingen.

www.saasyoda.fi/hävikki-battle

Avsikten är att stärka kännedomen om nordisk mat

Alla de 48 nominerade från de nordiska länderna presenteras på den officiella EMBLA-webbsidan www.emblafoodawards.com.

Det nordiska matpriset EMBLA skapar synlighet för nordisk mat och alla dem som står bakom maten, både i de nordiska länderna och internationellt. Genom EMBLA vill tävlingens arrangörer stärka kännedomen om nordisk mat.

Den 1 juni kommer matpriset att delas ut på prisfesten som hålls i Harpa konserthus i Reykjavik i samband med NKF-kongressen som arrangeras av nordiska kockföreningen Nordic Chefs Association. I samband med finalen kommer en samnordisk jury att utse EMBLA-vinnarna i respektive tävlingskategori.

Nordens Bondeorganisationers Centralråd NBC ansvarar för EMBLA-matpriset som stöds av Nordiska Ministerrådet och är en del av Ny nordisk mat III-programmet. I tävlingen medverkar Island, Danmark, Norge, Sverige, Finland, Åland och Färöarna. Finland representeras i projektet av Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC och Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK. Åland representeras av Ålands producentförbund ÅPF.

Läs också:

Sju finalister från Åland till EMBLA