50481263493 4069474Eba O
Häcklandskapet är bra för jordbruket och den biologiska mångfalden. FOTO: Rhian de Kerhiec
Jordbruk EU

Ska fler häckar hindra
jorden från att blöda?

– Stoppa våra åkrar från att blöda och plantera, plantera, plantera! uppmanade nyligen Philippe Hirou på en fransk skogsjordbruksförening.
Nu satsar landets jordbruksministerium 110 extra miljoner euro i nästa års budget för plantering av 50.000 km nya häckar – för jordbrukets bästa.

När Philippe Hirou på franska skogsjordbruksföreningen Afac-Agroforesteries nyligen drog i alarmklockan med orden att man måste plantera nya häckar så att åkrarna slutar blöda, så lyssnade jordbruksminister Marc Fesneau.

Den franska regeringen lovar nu subventioner för plantering av 50.000 km nya häckar. Projektet ska vara färdigt år 2030.

I jordbruksministeriets budget för 2024 läggs 110 miljoner euro extra enbart för detta. Totalt siktar man därmed på att skapa 800.000 km häckar i landet.

Bra för mångfalden

Många franska forskare säger att häckar är nödvändiga för jordbruk och natur.

– De bevarar den biologiska mångfalden, skyddar mot jorderosion samt vattenavrinning, lagrar kol och dessutom skyddar de boskap från solen, säger forskaren Jean-Michel Salles till LF.

Han är knuten till det franska forskningsinstitutet CNRS och baserad i sydfranska staden Montpellier.

Jean-Michel Salles beskriver situationen som orolig då 20.000 km häckar årligen försvinner i landet. I de flesta fallen beror det på att de inte har underhållits.

– Men ju mer klimatkrisen leder till extrema väderhändelser, desto mer kommer vi att behöva zoner med häckar för att behålla jord användbar för jordbruket, säger han.

Myndigheterna ska även se till så inte fler häckar försvinner.

– Vi ska bland annat uppmana de som arbetar på våra vägar att gå varsamt fram med häckar och buskar, förklarar jordbruksminister Marc Fesneau till tidningen Geo.

Landets jägarförbund har i sin tur fått tydliga order om att informera sina medlemmar om att skydda häckarna.

Protester mot bredband

Att allmänheten redan tar beslutet på på fullt allvar visade sig häromdagen i normandiska byn Passais-Villages. Ett telekombolag uppmanade invånarna att klippa ner häckarna för att bygga ut bredband i kommunen.

Där gräver man inte ned ledningarna i jorden, utan sätter upp stolpar på jordbrukarnas åkermark och det utan att fråga dem om lov.

– Å ena sidan uppmanar regeringen oss att plantera mer häckar, å andra sidan uppmanar ett privat bolag oss att klippa bort häckarna, ryter jordbrukaren Olivier Boisgontier som tillsammans med ett trettiotal andra jordbrukare stoppat bygget.

– Lite ordning kan man väl begära, säger han till tidningen Ouest-France.

På Världsnaturfonden WWF och fågelorganisationen LPO uppskattas idén med mer häckar och träd på landets åkrar och i skogsområden.

Frankrike har flera bondeförbund. Men enbart lilla ”La Confédération paysanne” har uttalat sig uppskattande på sociala medier om statens subventioner.

– Den lilla uppslutningen gör att subventionerna inte säkert kommer att locka alla jordbrukare att ta ut pengarna för plantering av nya häckar, varnar forskaren Jean-Michel Salles.

Extra jobb

Arnaud Rousseau, chef för ett av de största franska jordbruksförbunden FNSEA medger att vissa jordbrukare uppskattar idén med fler häckar. Men de större jordbruken kan komma att se dem som ett hinder.

– Så hur ska man övertyga lantbrukare att plantera häckarna då? undrade Arnaud Rousseau under ett möte med Senaten nyligen.

– Många tycker att det blir att binda sig under de närmaste femtio åren med extra jobb. För häckarna måste underhållas och det kommer myndigheterna givetvis att kontrollera.

Regeringen tror dock på projektet och har i dagarna uppmanat plantskolor att öka produktionen för att kunna hålla den planerade takten.