Kohde Okakaarnakuoriainen Ylioja
I ett tallbestånd i Nystad fanns träd som dött tidigare, träd som blivit rostfärgade och dött under sommaren och som barkborrarna redan lämnat, träd som fortfarande var gröna men var angripna av barkborrar under barken, samt helt symtomfria träd. FOTO: Tiina Ylioja/Naturresursinstitutet
Skogsbruk

Skarptandad barkborre dödade
tallar på sydvästkusten i somras

På sydvästkusten observerades i somras roströda och döda tallar. Det finns flera orsaker till talldöden, uppger Naturresursinstitutet.

Enligt experter på Naturresursinstitutet har de döda träden sannolikt varit medtagna av rotticka samt den exceptionellt heta och torra sommaren och därför inte kunnat motstå angrepp av skarptandad barkborre. Den skarptandade barkborren angriper främst försvagade träd.

– Sannolikt har skarptandade barkborren först angripit träd vars rotsystem redan försvagats av rotticka och/eller torka. Rotticka hämmar tallarnas vattentransport och förhindrar utsöndringen av kåda som är trädens försvar mot barkborren. Skalbaggarna har sedan flyttat vidare till de närmaste träden, men de förväntas inte orsaka omfattande skador i tallbestånd med friska träd, säger forskningsprofessor Jarkko Hantula vid Naturresursinstitutet.

– Sommaren 2021 påträffades inga vuxna barkborrar i de heldöda träden. I träd som hade halvdöd topp och fortfarande gröna barr på de nedre grenarna påträffades vuxna individer, larver och puppor av skarptandad barkborre, säger forskare Tiina Ylioja vid Naturresursinstitutet.

Alla roströda och döda tallar i skärgården och på kusten beror dock inte på den skarptandade barkborren. Det finns också många andra arter som kan ta kål på en torkstressad tall. Att träd dör är helt naturligt, och enstaka träd dör hela tiden.

Naturresursinstitutets och Finlands skogscentrals experter på skogsskador besökte i september fem skadedrabbade platser med olika ståndorter och beståndssammansättning i trakten av Nystad och Tövsala. Identifieringen av skadegörarna baserar sig på undersökningar av de fem lokalerna.

Okakaarnakuoriainen Emokaytavat Kuoren Alla
Den skarptandade barkborrens modergångar som följer fiberriktningen blir synliga där barken fallit av på den döda stammen. FOTO: Tiina Ylioja/Naturresursinstitutet

Förekommer nästan överallt i Finland

Skarptandad barkborre är en 2-4 mm lång skalbagge som lever på tall. Den angriper grenar och glansbarken i toppen av försvagade tallar.

När barkborrarna angriper toppen på en tall för de också med sig sporer av blånadssvamp, som stoppar vattentransporten i trädet. Omfattande blånadsskador minskar dessutom virkesvärdet.

Träd som angripits av skarptandad barkborre börjar torka från kronan neråt och dör oftast snabbt. Man kan försäkra sig om att det verkligen är fråga om skarptandad barkborre genom att studera gnagmönstret.

Den skarptandade barkborrens naturliga utbredningsområde omfattar nästan hela Finland. De vuxna individerna kläcks i slutet av juli och näringsgnager under barken. Den skarptandade barkborren övervintrar som vuxen insekt under barken eller i marken.

Under varma somrar hinner barkborrarna utvecklas till vuxna insekter och lämna trädstammen före vintern. Sommartid kan arten förekomma i flera generationer samtidigt. Då kan det i ett bestånd finnas både träd som de vuxna barkborrarna redan har lämnat och träd som angripits först senare under sommaren.