Avverkning Drivningslaget 3
I massavedlassen ingår nu också stock, men det väsentliga för skogsägaren är inte att övervaka vart stockarna förs, utan att handeln och drivningen sker enligt det som avtalats. ARKIVFOTO
Tema

Skiftande marknad
kräver alerta skogsägare

Pauli Rintala på MTK synar vikten av aptering och beskriver en fortsatt livlig men kluven marknad. Skogsägarens förhandlingsposition blir bättre, men det stigande massavedspriset ökar behovet av övervakning vid drivningen.

Apteringen är alltid en väsentlig del av virkeshandeln, men frågan om hur skogsägaren skall maximera sin ekonomiska vinst är inte alltid självklar. Marknaden genomgår en förändring, och det är viktigt att säljaren håller koll på de olika momenten i virkesaffären.

– Det är inte alltid lätt att veta vad som är det bästa sättet för skogsägaren att få det maximala priset eftersom det beror på hurdana erbjudanden man får. Det blir ofta svårt för skogsägaren att kunna räkna ut vilket erbjudande som är bäst.

Det säger Pauli Rintala som är fältchef och skogssakkunnig på MTK. Enligt Rintala handlar utmaningen inom virkeshandeln i Finland just om att virkesköparna kommer med erbjudanden där säljaren noga måste väga vad köparens erbjudande faktiskt betyder, och hurdana inkomster man kan vänta sig.

– Jämförelse och konkurrensutsättning är därför A och O. Det här får man bäst hjälp med genom att vända sig till skogsvårdsföreningarna. Den information som de har i sina materialbanker baserar sig på i praktiken genomförd aptering och kan användas för att göra kalkyler. För säljaren är virkeshandelstjänsterna guld värda.

Enligt Rintala håller situationen på att bli bättre för skogsägaren eftersom den köparens marknad som rått under senaste år nu slagit om. Inte minst sedan importen från Ryssland fallit bort.

– Säljaren behöver inte längre bara tacka och ta emot, utan kan också exempelvis fastställa minimipris eller framföra krav och målsättningar för drivningen.

Rintala påminner om att den mera balanserade marknadssituationen ändå inte betyder att skogsägaren skall tänja på sin förbättrade förhandlingsförmåga allt för långt.

– Om listan på krav och önskemål blir för lång tappar köparen lätt intresset.

Övervakning och korrekt aptering kritiska

Den ökande efterfrågan gäller främst massa- och energived medan efterfrågan på sågat virke sjunkit, vilket enligt Rintala skapar problem då stocken vid avverkningen inte alltid utnyttjas fullt ut.

Det här förorsakar strul med drivningsövervakningen där säljaren verkligen måste vara på alerten då virkesaffären görs och övervaka att stockarna faktiskt utnyttjas.

– Det har förekommit en hel del fall där stocken inte kapats enligt avtal vilket lett till reklamation, problematiska förhandlingar och skadeersättningar.

Rintala konstaterar att det i massavedlassen nu också går stock, men gällande aptering och virkesaffärer är det väsentliga för skogsägaren inte att övervaka vart stockarna förs, utan att handeln och drivningen sker enligt det som avtalats.

– Det väsentliga är att stocken betalas som stock. Vad köparen gör efter det är upp till dem.

Enligt utsikterna för våren och hösten förblir efterfrågan på massaved på en hög nivå vilket innebär att marknadssituationen består. Detta betyder att betydelsen av korrekt aptering och drivningsövervakning blir mycket stor.

– Det här är ingen trosfråga, utan något som man måste fästa stor uppmärksamhet vid inom virkeshandeln.

En kluven marknad

Med andra ord ser marknaden bra ut, men enligt Rintala på ett märkvärdigt sätt.

– Situationen på virkesmarknaden är kluven. Beträffande den allmänna ekonomiska situationen i världen ser vi mörka moln anhopa sig. Byggandet avtar och priset på massavedsprodukter har sjunkit en aning trots att de ännu är höga. Å andra sidan har vi den finska virkesmarknaden som går åt ett helt annat håll.

Uppgången i Finland handlar till stor del om att den ryska importen måste ersättas med inhemsk vara. Sågarnas investeringar gör att virkesanvändningen ökar samtidigt som importen av energived minskar medan användningen stigit en aning. Skogsanvändningen ökar i Finland medan importen fallit till under hälften av tidigare nivåer.

– Det här skapar en egendomlig situation på marknaden där vi behöver inhemsk trävara mer än tidigare trots att den globala marknaden för skogsprodukter går sämre. Två faktorer som drar åt två helt olika håll.

Rintala tror inte heller att importen över östgränsen kommer att öppnas upp, och några ersättande importländer finns inte riktigt. Tvärtom tyder allting på att även andra länder behöver sina egna skogar. Situationen leder onekligen till en större efterfrågan i Finland.

– I vanliga fall brukar det som avverkats under vintern användas under sommaren, men nu verkar det som om timret försvunnit till användning från vägrenarna ganska fort. I Finland ser det med andra ord ljust ut på marknaden.

Skogsanvändningen kommer därmed att fortsätta på ett livligt sätt.

– Vi har fortfarande goda hyggesmöjligheter i Finland så jag tror att virkeshandeln kommer att gå bra. Vi behöver dock fokusera på skogsvård och förbättra tillväxten i skogen.

Enligt Rintala är Finland inne på sitt tredje år i rad av livlig virkeshandel, vilket är unikt eftersom stora försäljningsvolymer oftast leder till att volymerna sjunker det följande året. Nu går timret åt i god takt medan industrin ännu inte köpt in för sommaren och hösten.

– Jag väntar med stort intresse på hurdant år det blir för virkeshandeln. Jag tror inte att det någonsin tidigare uppstått en dylik situation i Finland.