Img 4211
Bland spannmålen har skörden av höstvete och höstoljeväxter hunnit längst. I södra Finland och Egentliga Finland är rågskörden också långt hunnen. FOTO: Nicolas von Kraemer
Jordbruk

Skörden inledd – grönskott
stör skördearbetet

Skördearbetet har inletts med tröskning av höstspannmål, höstoljeväxter och höfrö. Spannmålsskörden inleddes för ett par veckor sedan med skörd av höstsäd. Endast en liten del av vårsäden är bärgad och skörden av dem inleds på allvar om en vecka, uppger ProAgria i sin odlingsrapport.

Höstsädens skörd har varit någorlunda bra. Höstrågvetet har ställvis grott i axet, vilket försämrar kvaliteten. På önskelistan finns nu goda skördeväder, så att också de bestånd som lider av grönskott kan skördas i goda förhållanden.

Under juli fick vi stora regn i hela landet. Efter en torr och het junimånad har det regnat till och med för mycket. I östra Finland och delar av de österbottniska landskapen har det sedan slutet av juni regnat över 150 mm, ställvis över 200 mm, vilket är mycket för årstiden.

Regnen efter en längre torrperiod har lett till grönskott åtminstone i Södra Österbotten, Österbotten, södra Finland och Södra Savolax. Dessutom har regnen stört den andra vallskörden.

Till exempel i Norra Karelen, Kajanaland, Mellersta Österbotten, Södra Österbotten, Norra Österbotten och Södra Karelen har vallarna varit så blöta, att det har omöjliggjort skördearbetet. Av den anledningen har vallskörden pågått under flera veckors tid i väntan på att skiftena ska torka upp.

Höstspannmålsskörden någorlunda

Bland spannmålen har skörden av höstvete och höstoljeväxter hunnit längst. I södra Finland och Egentliga Finland är rågskörden också långt hunnen.

En del av rågen lider av liggsäd, vilket innebär utmaningar i skördearbetet. Liggväxten tål inte mycket regn utan kvalitetsförluster.

Skördenivåerna har varit någorlunda goda för höstsäd, men på alla områden har man inte nått genomsnittlig skörd. På skiften med sämre övervintring har skörden varit svag.

Skörden av vårsäd har bara inletts i hela landet. Skörden har kommit längst i södra Finland och Egentliga Finland. Det går inte ännu att dra slutsatser om vårsädens skördenivåer, men prognosen är svag eller på sin höjd nöjaktig i södra och Egentliga Finland, Österbotten och Södra Österbotten, Kymmenedalen och Satakunta.

Situationen är lite bättre i Norra Karelen med undantag för vårvete. Vårsäden ser bäst ut i Mellersta och Norra Österbotten, Kajanaland och landskapet Tavastland, där skörden kan bli genomsnittlig eller till och med bättre på sina ställen.

Oljeväxtskörden är försvarlig i hela landet med undantag för Tavastland, där utsikterna är någorlunda goda. Ärterna ser bra ut i hela landet och nu hoppas man på goda skördeförhållanden då ärterna mognar så att skörden kan bärgas med god kvalitet.

Upptagningen av potatis har bara inletts. Potatisbestånden ser någorlunda bra ut.

Regnen i juli har fått sockerbetan att växa bra. Betfälten ser nu någorlunda bra ut. Skörden av sockerbeta drar ofta ut till senhösten, så det kan bli problem med skördearbetet om vädret ställer till besvär.

Img 4213
Skördenivåerna har varit någorlunda goda för höstsäd, men på alla områden har man inte nått genomsnittlig skörd. På skiften med sämre övervintring har skörden varit svag. FOTO: Nicolas von Kraemer

Andra och tredje vallskörden minskar foderbristen

Den andra vallskörden har varit bättre än i genomsnitt i nästan hela landet. Endast i Egentliga Finland, Södra Savolax och delar av södra Finland har skörden varit försvarlig.

Inemot hälften av gårdarna har för avsikt att bärga en tredje skörd i år. Regnen har förbättrat skördeprognosen för tredje skörden i nästan hela landet, vilket på många ställen lappar den brist som föranleddes av en svag första skörd.

Förseningen av andra skörden har förorsakat problem med skördens kvalitet och en del av skörden har bärgats av dålig kvalitet. Detta förorsakar problem i planeringen av utfodringen.

Höstsädsarealen ser ut att öka litet

Höstsädsarealen beror på höstens väderlek och hur skördearbetet av föregående gröda framskrider.

Höstsädens popularitet ökar på grund av högre skördar och torra somrar. Höstsäd utnyttjar vårfukten bättre än vårsäd och tål därför torka bättre.

Om skördearbetet drar ut på tiden, blir höstsädesarealen mindre. Rågen ska sås före början av september och höstvete före medlet av september.

Höstoljeväxterna är redan sådda och det lönar sig inte att så senare.

Bär av god kvalitet

Sommarens varierande väderlek har även påverkat skördeutsikterna för trädgårdsgrödorna. På sina ställen har det regnat tillräckligt, men på många håll har regnskurarna gått förbi, varvid skördeutsikterna är sämre. Det finns fortfarande bra med bär och de är av god kvalitet och goda, så det lönar sig att köpa bär nu.

Huvudskörden av vinbär skördas för tillfället på huvudproduktionsområdena i Södra Savolax och Mellersta Finland. Vinbärsskörden är varierande, men den ser ut at bli något mindre än normalt på de områden som har fått mindre regn.

För närvarande skördas hallon och buskblåbär. Bären mognar nu med god fart i hela landet och huvudskörden börjar vända mot sitt slut. Buskblåbärsskörden ser på många håll ut att bli liten, men hallonskörden är normal. Frosten störde inte hallonens blomning i juni.

Huvudskörden av jordgubbar är redan bärgad, men från friland bärgas fortfarande skörd från sena sorter. I tunnlarna fortsätter skörden av jordgubbe och hallon ännu länge.

På Åland har skörden av den tidiga äppelsorten Genova redan i huvudsak bärgats och för närvarande bärgas sorterna Julyred och Nana. Skörden av sommaräpplen uppskattas bli god.

Skördeutsikterna för höstsorterna ser för närvarande bra ut och skörden förväntas bli större än normalt.

Grönsakerna nu som bäst

För närvarande skördas huvudkål, blomkål, broccoli och kålrabbi, isbergssallat, kinakål, knipplök, knippmorot, rödbeta, ärt, frilandsgurka och zuccini.

Skörden av lagergrönsaker har också inletts och skördeutsikterna är goda. Skörden av frysärter och spenat pågår och fortsätter till slutet av augusti. På Åland och i södra Finland har bärgningen av lök inletts.

Grönsakerna är i huvudsak av god kvalitet och skördeutsikterna är goda särskilt där det har funnits möjlighet till bevattning under de heta perioderna. Nu är det den bästa tiden att använda färska inhemska grönsaker av god kvalitet.