Jordbruk

Skötselavtal för
landsbygdslandskap och
våtmarker kan ansökas

Skötselavtal för skötsel av landsbygdslandskap och våtmarker kan 2019 endast ansökas för objekt som har etablerats med ersättning för icke-produktiva investeringar. På grund av finansieringsläget kan miljöavtal i år inte ansökas för helt nya områden, meddelar NTM-centralen.

Genom skötselavtalet kommer man överens om den ersättning som betalas ut för skötseln av landskapet eller våtmarken. Aktiva odlare eller registrerade föreningar kan ansöka om avtalet.

Skötselavtalen ansöks hos NTM-centralen senast 17.6. Avtalsperioden påbörjas 1.5.2019 och giltighetsperioden är fem år.

Genom avtalen tryggas jordbruksnaturens mångfald. Miljöavtal för vårdbiotoper och våtmarker finns i dagsläget för cirka 30.000 hektar. Vårdbiotoperna är vårt lands mest mångsidiga och samtidigt hotade naturtyper, som försvinner i brist på skötsel.

Våtmarkerna å sin del binder näringsämnen och främjar naturens mångfald. Skötsel av dessa livsmiljöer upprätthåller arter särskilt på ängar och naturbeten – växter, fjärilar och andra insekter och därmed även fågellivet, Dessutom gör bete och slåtter landskapet öppnare.

För skötseln betalas en årlig ersättning ut enligt arealen på 450 euro/hektar eller en förhöjd ersättning på 600 euro/hektar om det är frågan om en vårdbiotop som vid inventeringen klassats som regionalt eller nationellt värdefull.

Eftersom en förutsättning för avtalet 2019 är en icke-produktiv investering är det viktigt att investeringen är redo innan avtalsperioden inleds. Alla arbeten som ersätts med icke-produktiva investeringar ska vara avslutade och alla kostnader ska ha uppstått innan den 30 april 2019. Om den icke-produktiva investeringen fördröjs till maj kan avtalet inte inledas den 1 maj 2019. Då kommer avtalsansökan och inledningsdatumet att skjutas upp till nästa år.

Att ansöka om avtal

Avtalsansökan sker med pappersblankett ”Miljöavtal för skötsel av jordbruksnaturens mångfald och landskap” och ”Skötselavtal våtmarker”. Ansökningsblanketten med bilagor skickas in till NTM-centralen senast 17.6.2019. Avtalsblanketterna finns på webbplatserna suomi.fi och livsmedelsverket.fi.

Till ansökan bifogas en separat skötselplan med kartor. Om den sökande hyr objektet som avtalet gäller ska hyresavtalet vara giltigt minst under hela avtalsperioden. Ifall den sökande är en förening, behövs också en kopia av mötesprotokollet som bilaga till ansökan, där det har beslutats om ansökan av avtalet. Detaljerade anvisningar för hur planen ska göras upp, om bilagorna och om ansökan av avtalet finns på ansökningsblanketten.

Efter att avtalet har godkänts är det giltigt till utgången av avtalsperioden, dvs. fram till den 30 april 2024 . Under avtalsperioden ska utbetalning av miljöavtalet årligen ansökas antingen i Vipu-tjänsten eller med blankett 101B (suomi.fi) senast den sista inlämningsdagen för den årliga stödansökan.