SLC - Ptt Virke
PTT: Ökande avverkning, minskande export men ändå konkurrenslyft för skogsindustrin

Pellervo ekonomisk forskning PTT har publicerat en prognos för den finska skogsindustrins utsikter. Minskad konsumtion och efterfrågan skapar exportproblem, och det ryska träet måste ersättas. Men energikrisen ger den finska industrin konkurrensfördelar.

Arbetsgrupp bereder lag om avgift för ändrad markanvändning

Genom en avgift för ändrad markanvändning vid byggande och åkerröjning vill regeringen minimera avskogning och växthusgasutsläpp. Avsikten är att en arbetsgrupp av tjänstemän ska utarbeta ett utkast till proposition med lagförslag, uppger jord- och skogsbruksministeriet.

Älg- och hjortjakten har kommit igång

Älgjakten fortsatte i Lappland, Kuusamo och Taivalkoski lördagen den 1 oktober 2022, och samtidigt startade den egentliga jaktperioden för älg också i Norra Österbotten och Kajanaland. I övriga delar av landet startar den egentliga älgjaktperioden lördagen den 8 oktober. Jakten på vitsvanshjort är redan i gång, meddelar Finlands viltcentral.

Beskogningen med stöd har kommit i gång

Nästan tusen hektar mark i olika delar av landet har redan beskogats med hjälp av beskogningsstöd. Beskogningarna kom igång på allvar i år. Mest stöd har sökts för beskogning av tidigare torvproduktionsområden, meddelar Finlands skogscentral.

SLC - Dikrens3
Dikningssammanslutningar hittas nu i karttjänst

De hårda regnen som fallit under sensommaren har åter en gång blottat utmaningarna med vattenhushållningen inom jordbruket på olika håll i Finland. För att hitta uppgifter om dikningssammanslutningar som kanske borde aktiveras på nytt kan man använda Ojitusyhteisöt-karttjänsten, som produceras av NTM-centralerna.

SLC - Framtidsodlarna Hallbarhetsveckan Lf3
Podden Framtidsodlarna är tillbaka 28.9

Hur jobbar unga jord- och skogsbrukare med hållbarhet – ekologiskt, ekonomisk, socialt och kulturellt? Vad innebär hållbarhet i bondens arbete med att odla mat? Vad är hållbarhet för skogsägaren? Det får lyssnarna höra mera om i den nya säsongen av poddserien Framtidsodlarna som lanseras under Hållbarhetsveckan som firas vecka 39.

SLC - Mantyrivi Kuviasuomesta Fi Roine Piirainen
Nytt stödsystem för skogsbruket

I måndags lämnade statsrådet en proposition till riksdagen med förslag till en lag som gäller ett nytt temporärt incitamentsystem för skogsbruket, Metka. Det nya incitamentsystemet ska ersätta det nuvarande så kallade Kemera-stödsystemet, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Budget22
Livsmedelstrygghet, försörjningsberedskap och lönsamhet betonas i proposition till budget

Regeringen beslutade i måndags om ett förslag till budgetproposition för 2023. För jord- och skogsbruksministeriets del ligger tyngdpunkten i budgetproposition särskilt på ministeriets grundläggande uppgifter, såsom att trygga livsmedelsförsörjningen, försörjningsberedskapen och tillgången till rent vatten. Det föreslås också betydande satsningar på projekt som främjar grön omställning och biologisk mångfald, uppger ministeriet i ett pressmeddelande.

SLC - Torvalds
Samtalen om bioenergi går vidare på EU-planet

EU-parlamentet nådde förra veckan en kompromiss om EU-direktivet om förnybar energi (RED III). Omröstningen har genererat mycket kritik, men en av huvudförhandlarna Nils Torvalds (SFP/Renew Europe) är ändå rätt nöjd över resultatet.

SLC - Elbrist
Elbrist i vinter osannolik – men möjlig och kräver förberedelser

Den regionala beredskapskommittén för Västra och Inre Finland hörde vid höstens andra möte stamnätsbolaget Fingrids bedömningar av elens tillräcklighet under den kommande vintern. Enligt Fingrid är elbrist osannolik under vintern, men möjlig.

EU sparar energi men bromsar träprodukter

EU-parlamentet vill inte längre klassificera trävirke från skogen som förnybar energi enligt EU-direktivet. EU-parlamentets position om förnybar energi är obegriplig, kommenterar SLC:s ordförande Mats Nylund.

Torvalds: Direktivet om förnybar energi viktigt steg på vägen

Europaparlamentet röstade på onsdagen om reviderandet av direktivet om förnybar energi. Kompromissen som Nils Torvalds (SFP/Renew Europe) varit med om att förhandla fram som miljöutskottets huvudförhandlare, godkändes med bred marginal då det slutligen var 418 europaparlamentariker som röstade för och 109 emot. 111 röstade blankt. Torvalds är nöjd över det breda stödet i onsdagens omröstning.