EU sparar energi men bromsar träprodukter

EU-parlamentet vill inte längre klassificera trävirke från skogen som förnybar energi enligt EU-direktivet. EU-parlamentets position om förnybar energi är obegriplig, kommenterar SLC:s ordförande Mats Nylund.

Torvalds: Direktivet om förnybar energi viktigt steg på vägen

Europaparlamentet röstade på onsdagen om reviderandet av direktivet om förnybar energi. Kompromissen som Nils Torvalds (SFP/Renew Europe) varit med om att förhandla fram som miljöutskottets huvudförhandlare, godkändes med bred marginal då det slutligen var 418 europaparlamentariker som röstade för och 109 emot. 111 röstade blankt. Torvalds är nöjd över det breda stödet i onsdagens omröstning.

EU-parlamentet stöder förslaget till skogsstrategi

EU-parlamentet antog på tisdagen ett betänkande om EU:s nya skogsstrategi för 2030. Parlamentarikerna eftertraktar en modell på nationell, regional och lokal bas i samarbete med skogsägarna. Medlemsländernas behåller behörigheten i skogsfrågor.

SLC - Skogsdag1
SVF Österbottens skogsdag lockade närmare 400

Efter en paus på två år kunde Skogsvårdsföreningen Österbotten ordna en skogsdag för medlemmar. Närmare 400 kom för att ta del av utbudet på Fagerbacka fäbodställe i Pedersöre.

Anvisning om landsbygdssäkring ska leda till bättre hänsyn

Landsbygdssäkring ingår hädanefter i justitieministeriets anvisning för konsekvensbedömning av lagförslag som revideras för närvarande. Med hjälp av en ny anvisning är det nu möjligt att lättare identifiera vilka konsekvenser lagförslag och program har för landsbygden, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

Fastighetsskattereformen läggs på is

Thomas Blomqvist, minister för nordiskt samarbete och jämställdhet, är nöjd med regeringens beslut att inte gå vidare med den planerade reformen av fastighetsbeskattningen under den här regeringsperioden. Finansministeriet meddelade i fredags att beredningen av reformen läggs på is, med beaktande av den allmänna ökningen av boendekostnaderna, men även den respons som inkommit under utlåtanderundan.

SLC - Dsc05053
Skogsbolag vill såga mera och bygger större virkestork

Ålands SkogsIndustrier Ab ökade sin omsättning och produktion av sågad vara under första halvåret jämfört med samma period i fjol och under hösten planeras investeringar för ca 700.000 euro.

SLC - P045988 985979
Kolsänkorna får kritik av WMO:s generalsekreterare

Meteorologiska världsorganisationens generalsekreterare Petteri Taalas ser skogens kolsänkor som överskattade i arbetet mot klimatförändringar. Finlands klimatpanel i sin tur avfärdar kritiken.

SLC - Metsalahde Langtrask C Meri Ensio Wwf
WWF söker skogsägare för vattenskyddsåtgärder

Vattenskydd i skogsområden är lika viktigt som inom jordbruket. WWF meddelar att man nu söker skogsägare som är intresserade av att minska vattendragsbelastningen för att samarbeta och hitta lösningar.

SLC - 3 Dfe501 C9461 D8 C344842 Ca53 F73 Cebd
In Memoriam: Heikki Haavisto

Minister Heikki Haavisto avled den 22 juli 2022 i en ålder av 86 år. Han kom att prägla flera decennier av finländsk historia inom lantbruket, andelsrörelsen och utrikespolitik. Han fungerade som MTK:s ordförande 1975-1994, utrikesminister 1993-1995 och som Pellervo Sällskapets fullmäktigeordförande 1978-2000.

SLC - Tenala Slcmote
SLC Nyland diskuterade lantbruksfrågor i Tenala

SLC Nyland höll sitt sommarmöte förra tisdagen på Frimans mejeri i Tenala. Mötet hölls i informella men engagerade tecken, och avslutades med ost-tasting.

SLC - Budget22
Betoning på livsmedelsförsörjning i JSM:s budgetförslag

Jord- och skogsbruksministeriet budgetförslag för 2023 betonar särskilt ministeriets grundläggande uppgifter, såsom att trygga livsmedelsförsörjningen, försörjningsberedskapen och vattenförsörjningen. Det föreslås också betydande satsningar på projekt som främjar den gröna omställningen och naturens mångfald, uppger ministeriet.