Examinerade från utbildningarna inom naturbruk

Examinerade från Yrkesakademin, Optima och Axxell Brusaby.

SLC - Thomas Jesse
Landsbygdsnäringar och Nato ämnen under ministerbesök

Landsbygdens och jordbrukets betydelse diskuterades från morgon till kväll när ministern för nordiskt samarbete och jämställdhet Thomas Blomqvist besökte Lovisa i måndags. Försörjningstryggheten lyftes fram under den träff som avslutade besöket.

SLC - 7C45Ac26 Fafa 4287 B5A6 C54C99Fe9067
Lantmäteriverkets kartläggare ger sig ut i terrängen igen

Lantmäteriverkets kartläggare ger sig av igen för att precisera den geografiska informationen på olika håll i Finland. Kartläggare känns utifrån Lantmäteriverkets arbetskläder och symbolen på bilen.

SLC - Img 3976
Regeringen satsar på försörjningsberedskapen

Regeringen har i sin andra tilläggsbudgetproposition för 2022 beslutat att satsa på helheter som stöder jordbrukets försörjningsberedskap och den gröna omställningen. Tilläggsfinansiering anvisas också för tryggande av fiskerinäringens försörjningsberedskap, för konditionsbedömning av enskilda vägar och broar samt för åtgärder för att aktivera väglagen, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

Lagförslag ska sänka priset på drivmedel

Statsrådet har lämnat ett lagförslag till riksdagen med en lagändring som tillfälligt ska minska distributionsskyldigheten för förnybara drivmedel 2022. Avsikten är att sänka priset på drivmedel, meddelar Arbets- och näringsministeriet.

SLC - 1649391797923 20200203 Ep 100760 A Vvd 041
Parlamentets miljöutskott godkände kompromissförslag för direktivet om förnybar energi

Europaparlamentets miljöutskott godkände i tisdags kompromissförslaget för direktivet om förnybar energi, som Nils Torvalds (SFP/Renew) förhandlat fram under det senaste halvåret. Med tanke på att förhandlingarna varit svåra, är utskottets huvudförhandlare Torvalds nöjd över att en kompromiss, som majoriteten av utskottsledamöterna kunde stöda, slutligen hittades. Men riktigt nöjd är han inte.

Polisen varnar för ökade bränslestölder

De höga priserna på bensin och diesel har lett till ett ökande antal bränslestölder, meddelar polisen.

Stora Enso sålde sin förpackningsverksamhet i Ryssland

Stora Enso har sålt sina tre anläggningar för wellpappförpackningar i Ryssland, meddelar skogskoncernen.

Skyldigheten att bekämpa rotticka lindras temporärt

Enligt lagen om bekämpning av skogsskador ska spridning av rotticka bekämpas i samband med sommaravverkning genom att färska stubbar på barrträdsdominerade avverkningsområden behandlas med antingen urea eller något annat bekämpningsmedel. På grund av sanktionerna mot Ryssland är dock tillgången till urea osäker i nuläget, och bekämpningsskyldigheten lindras därför temporärt från och med den 6 maj 2022, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Kolbindning
Skogsägaren kan nu tjäna pengar på att binda kol genom gödsling

Skogsägarna kan i fortsättningen tjäna pengar även med klimatåtgärder, då den omtalade koldioxidkompensations verksamheten äntligen kommer i gång. Kolbindningstjänsten är ett kommersiellt kolbindnigskoncept, där skogsägaren kompenseras för den ökade tillväxten en gödsling av skogen åstadkommer. De kolenheter som därmed skapas marknadsförs vidare till inhemska företag som frivilligt vill kompensera sitt koldioxidavtryck.

SLC - Mannyn Kylvotupas
Skogsförnyelsen blir småningom mångsidigare

Skogsodlingssäsongen håller på att starta, om än något senare än i fjol. Enligt de anmälningar om användning av skog som kommit in till Skogscentralen planteras eller besås över hälften av skogarna alltjämt med gran. Grantrenden har emellertid nått sin kulmen och förnyelsemetoderna blir småningom allt mångsidigare.

Ta ställning till den nya nationella skogsstrategin

I år revideras den nationella skogsstrategin, som styr Finlands skogspolitik och det allmännas åtgärder i fråga om skogen. Den reviderade strategin ska sträcka sig till 2035, och den bereds i brett samarbete med intressentgrupperna, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.