SLC - Osp Var Mtk
MTK:s skogsdirektör: För mycket ideologi i den europeiska skogspolitiken

Det är för mycket ideologi i den europeiska skogspolitiken, vilket leder till onödiga utmaningar för det finska skogsbruket, anser Marko Mäki-Hakola, skogsdirektör för MTK.

SLC - C7486672 Ed77 4072 9810 2Ad40D7Ddaee
Rättsfall om dikning presenteras och tolkas i ny publikation

Publikationen ”Rättsfall om dikning” har getts ut av NTM-centralen i Södra Österbotten. Publikationen presenterar och tolkar i huvudsak utvalda beslut av Högsta förvaltningsdomstolen och förvaltningsdomstolen.

SLC - Pellets Www Manoftaste De 16112533681 Af0938F42C O
Den inhemska produktionen av träpellets ökade 2021

År 2021 tillverkades sammanlagt 365.000 ton träpellets i Finland. Importen av träpellets till Finland var den största någonsin, medan exporten stod för en av de lägsta noteringarna så länge statistiken har förts. Uppgifterna bygger på Naturresursinstitutets senaste Träpellets-statistik.

SLC - Metsateollisuustuotteiden Vienti 2021 Ennakko Sv
Kartong blev skogsindustrins viktigaste exportprodukt

Enligt de preliminära uppgifterna för 2021 var exportvärdet för skogsindustriprodukter drygt 13 miljarder euro. Efterfrågan och priset på sågade trävaror i världen har ökat, vilket gjorde att trävaruindustrins andel av exportvärdet ökade till 29 procent av skogsindustrins export. Till Finland importerades 13 miljoner kubikmeter rundvirke och träavfall, varav drygt hälften var massaved, uppger Naturresursinstitutet.

Plantskogsvården utförs oftast bra

I fjol granskade Finlands skogscentral 9.670 hektar plantskogsvård och arbeten i ung skog för vilka det sökts statligt kemera-stöd. En dryg femtedel av de här skogsvårdsarbetena uppfyllde inte finansieringsvillkoren.

SLC - Gruppbild
Morot utan piska för prisade landsbygdsföretagare

Det vara bara morot och alls ingen piska vid den fjärde åländska Landsbygdsgalan den 2 april. 140 gäster hade samlats i ungdomslokalen Breidablick i Finström för att fira vinnande landsbygdsföretagre inom sex olika kategorier.

Förslag på höjt stöd för vård av ungskog

Jord- och skogsbruksministeriet föreslår ändringar i villkoren för och nivån på stödet för vård av ungskog. Målet med ändringarna är att det ska utföras mer skogsvård i ungskogar och att mängden klenträd som samlas ihop i samband med skogsvård samtidigt ska öka.

Skogsdata förbättras med data direkt från avverkningsmaskiner

Finlands skogscentral har börjat få information direkt från avverkningsmaskinerna i skogen. Maskinerna skickar information om avgränsningen av avverkningarna, om avverkningssättet och tidpunkten direkt till Skogscentralens datasystem. Detta gör att Skogscentralens skogsdata kan hållas bättre uppdaterade, vilket hjälper såväl skogsägare som hela skogsbranschen.

Målet är en vinterstam på 78.000 älgar

För hela landet är målet i genomsnitt 78.000 älgar i vinterstam, vilket på många ställen motsvarar den uppskattade älgstammen i nuläget. För stammen av vitsvanshjort fastställdes nya mål, vilka innebär en fortsatt minskning av den täta stammen i Sydvästra Finland, uppger Finlands viltcentral.

Bergqvist sågar reform av fastighetsskatten – föreslås ökning med upp till 244 procent i skärgården

I enlighet med regeringsprogrammet ska en fastighetsskattereform genomföras som bättre än för närvarande beaktar markens och byggnadernas verkliga marknadsvärde. Riksdagsledamot Sandra Bergqvist (SFP) ser mycket kritiskt på det förslag till fastighetsskattereform som just nu är på utlåtanderunda som SFP inte godkänt i regeringen.

SLC - Dsc 2753
Energiföretag vill bygga enorma solparker på åkermark

Telefonen ringer. Okänt nummer. I andra ändan en artig mansröst: ”Hej, vill du arrendera ut dina åkrar för en solpark? Vi har sett på kartan att just dina åkrar skulle lämpa sig för det.” Det svenska företaget OX2 vill bygga solparker i Finland och kartlägger nu lämpliga områden för det.

Förvärvsinkomstgränsen för dem som får avträdelsestöd slopas

De som är berättigade till avträdelsestöd för att de har upphört med att bedriva jordbruk får i fortsättningen utan begränsningar delta i till exempel säsongsbetonat och tillfälligt jordbruksarbete utan att utbetalningen av deras stöd avbryts, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.