SLC - Bioanl1
Regeringen enades om att intensifiera klimatåtgärderna

Regeringen har kommit överens om åtgärder genom vilka Finland ska halvera sina utsläpp inom ansvarsfördelningssektorn fram till 2030 och uppnå klimatneutralitet 2035, meddelar Miljöministeriet.

SLC - Ospf5
Tomas Långgård: Handelskedjorna är det största hotet mot Finlands självförsörjning

Regeringens krispaket var välkommet. Men det löser inte kostnadskrisen som jordbruket nu drabbats mycket hårt av. Nu måste handeln också göra sitt, sa ordförande Tomas Långgård när han öppnade ÖSP:s fullmäktigemöte.

FSC och PEFC stoppar ryskt trä

De båda systemen för skogscertifiering PEFC och FSC har enats om att svartlista virke och träbaserade produkter från Ryssland och Belarus. Träet från dessa stater klassas som så kallat ”konfliktvirke” och får inte användas i certifierade produkter.

SLC - Dsc05053
Bra resultat och höjd dividend för Ålands Skogsindustrier Ab

Ålands Skogsindustrier Ab förbättrade i fjol sitt rörelseresultat till 1,57 miljoner euro och bolagets styrelse föreslår en 50-procentig höjning av dividenden från 0,80 till 1,20 euro per aktie.

SLC - Pollinerare Humla
Finlands första strategi för pollinerare är klar

Målet för den nationella strategin för pollinerare är att före 2030 stoppa minskningen av antalet och mångfalden av pollinerare och att säkerställa att pollinerarstammarna etableras och utvecklas i en positiv riktning, meddelar Miljöministeriet.

Utbildning om nya PEFC-standarden i april

Föreningen för hållbart skogsbruk rf ordnar tillsammans med PEFC Finland webbinarer om den nya PEFC-standarden i april. Webbinarerna är öppna för alla, även om de är riktade till skogsfackmän.

Arbetet med Österbottens landskapsplan har inletts

Österbottens förbund har påbörjat arbetet med Österbottens landskapsplan 2050. Planens program för deltagande och bedömning läggs fram 2-31.3.2022.

Yara tar inte emot gödselbeställningar

Gödseltillverkaren Yara tar tillfälligt inte tar emot nya beställningar på åker- och skogsgödsel

Arbetet med Österbottens landskapsplan har inletts

Österbottens förbund har påbörjat arbetet med Österbottens landskapsplan 2050. Planens program för deltagande och bedömning läggs fram 2-31.3 på webben.

Stora Enso stoppar all verksamhet i Ryssland

Stora Enso stoppar all produktion och försäljning i Ryssland tills vidare, meddelar bolaget i ett pressmeddelande. Beslutet har fattats till följd av Rysslands invasion av Ukraina.

SLC - Piennartasanne
Allt mildare vintrar försvårar drivningen

Perioden då tjälen och snön bär skogsmaskiner har blivit allt kortare, och i södra Finland uppkommer ett sådant läge inte alls vissa år. Skogsfackmännen blir tvungna att tidsplanera drivningen allt mer detaljerat från fall till fall. Finlands skogscentrals drivningsduglighetskartor hjälper till vid planeringen.

SLC - Energiveed2
Stor efterfråga på energived i Österbotten

Efterfrågan på energived är stor i Österbotten och det syns på prisutvecklingen i jämförelse med massaved. Jan Slotte, verksamhetsledare för Skogsvårdsföreningen Österbotten, tror att suget kommer vara stort åtminstone ända till sommaren.