SLC - 486C26A2 817F 4Cef 8C3F F14B84Ac7E31
Ministrarna krävde förtydliganden om avskogningsfria produkter

Jord- och skogsministrarna diskuterade bland annat ett förslag till förordning som gäller avskogningsfria produkter, marknadssituationen för jordbruksprodukter och hållbarhetsstandarder för jordbruksprodukter som importeras till Europeiska unionen vid sitt möte i måndags.

Välkommen på kustvattenkväll i västra Nyland

Västra Nylands vatten och miljö rf (LUVY) ordnar Kustvattenkvällar i mars, i samarbete med kustkommunerna Raseborg, Ingå, Sjundeå och Kyrkslätt, för kommuninvånarna och markägare.

Beskogningen tar fart i sommar – kan uppgå till 3.000 hektar

Arealen mark som beskogats med hjälp av beskogningsstöd kan öka till 3.000 hektar i sommar. Finlands skogscentral har hittills godkänt ansökningar som sammanlagt täcker cirka 1.900 hektar, och under våren godkänns ytterligare ansökningar. I fjol användes stöd för att beskoga 120 hektar.

JSM utlyser projektfinansiering för främjande av SOTKA-projekt

Jord- och skogsbruksministeriet beviljar understöd för riksomfattande och lokala projekt som anknyter till jord-och skogsbruksministeriets SOTKA-projekt. SOTKA-projektet som jord- och skogsbruksministeriet inledde vid ingången av 2020 syftar speciellt till att förbättra tillståndet hos hotade andfåglar.

Regeringen drog upp riktlinjer för kompensation av höjda energipriser

Energipriserna har stigit märkbart i Finland under det senaste året och i stor utsträckning även på andra håll i Europa. Ökningen av energipriserna har varit mindre i Finland än i euroområdet i genomsnitt, men ändå betydlig. Regeringen har slagit fast tillfälliga skräddarsydda åtgärder för att svara på höjningen av energipriserna.

Nya krav på PEFC-skogscertifiering ökar skogsägarens investeringar i naturvård

De reviderade kriterierna för skogsbruk för PEFC-skogscertifiering har offentliggjorts. Standardarbetsgruppen som företräder mer än 60 parter har ansvarat för att uppdatera kriterierna. De reviderade kraven tas i bruk inom skogsbruket hösten 2022.

SLC - Morgan Ms C 202 Kuhlmann 00215 Climate Change Saal 8133 1
Greenpeace-chef ska bli Tysklands klimatsändebud

Tysklands gröna utrikesminister Annalena Baerbock har utnämnt den internationella Greenpeace-chefen Jennifer Morgan till regeringens specialsändebud inom klimatpolitik. Den kuppartade utnämningen har väckt stor uppmärksamhet. Morgan, som är amerikansk medborgare, måste nu snabbt ansöka om tyskt medborgarskap för att kunna ta emot tjänsten.

SLC - 24072015 Hd 42
Nytt initiativ för stor solcellspark på Åland

Den globala franska energijätten Neoen Renewables finländska dotterbolag har nu till Landskapets Fastighetsverk på Åland lämnat in en formell intresseanmälan om att arrendera närmare 50 hektar mark för att bygga en storskalig solcellspark på Åland.

Insändaren: Allemansrätten prisas men den har sina avigsidor

Allemansrätten är en gammal nordisk sedvanerätt som ofta lovordas och gott nog så. Nyttjande av rätten förutsätter att inga skador, olägenheter eller störningar åsamkas markägare och andra rättsinnehavare eller naturen. Beklagligtvis är verkligheten alltför ofta en annan. Dessutom har nyttjandet av rätten fått former som indirekt kan leda till stora förluster för skogsägaren.

Webbinarium om vattenhushållning

Projektet Raseborgs å, Västra Nylands vatten- och miljöförening (LUVY) och WWF Finland anordnar ett webbinarium för markägare och andra som är intresserade av vattenhushållning 16.2.

Älgbytet mindre än tidigare år

Under säsongens älgjakter fälldes drygt 42.500 älgar, vilket är cirka 14 procent mindre än året innan. Älgstammens minskning ledde till att bytet minskade i stora delar av landet, mest i Norra Finland och Östra Finland, meddelar Finlands viltcentral.

SLC - Skogsnytta
Ett aktivt skogsbruk stöder klimatnyttan

En svensk forskningsrapport från Sveriges lantbruksuniversitet SLU motsäger tesen att skogsavverkning skulle sänka förrådet av kol. Det finns inget stöd för påståendet att obrukade skogar ger mest klimatnytta.