SLC - Skogspris
Rekordår på marknaden för skogslägenheter

I fjol gjordes mer än 9 procent fler köp av lägenheter som endast omfattade skog på över 2 hektar jämfört med året innan, cirka 5.200 köp gjordes. Åkerhandeln avtog däremot något. Uppgifterna framgår av Lantmäteriverkets köpeskillingsstatistik för fastigheter för 2021.

Dags att deklarera skogsskatten i början av året

Nu i början av året är det bra att som skogsägare sätta sig in i hur man fyller i skogsskattedeklarationen och sedan deklarera skogsbrukets alla inkomster och utgifter för fjolåret. Bara några små ändringar har gjorts i skogsbeskattningen för skatteåret 2021. Beskattningsvärdena för skogsmark steg i nästan alla landskap vid årsskiftet, meddelar Finlands skogscentral.

Skogsnöten samlar 20.000 deltagare från olika högstadier i Finland

Den riksomfattande tävlingen för högstadier, Skogsnöten, ordnas onsdagen den 9 februari. Många elever pluggar nu ivrigt inför stundande drabbning.

SLC - Avvv6
Goda drivningsförhållanden i Österbotten

Det är många år sedan så kallade vinterskiften har kunnat avverkas redan i december i Österbotten. Men tack vare att det kalla vädret och mycket snö har det varit möjligt den här vintern. Men variationerna är ändå stora, säger Markus Björklund på Metsä Group.

SLC Nylands utskott och representanter 2022

SLC Nylands representanter i centralorganisationen SLC publiceras senare.

SLC - Ft1
Farmer Time vill öka kunskapen om skogen

I snart två år har producenter visat sin verksamhet via en smarttelefon för barngrupper. Nu utvidgar sig konceptet Farmer Time till skogen och söker intresserade som vill sprida kunskap om skogsbruket.

SLC - Dsc06340
Ålands tuffare klimatmål kan ge bönder chans tjäna pengar

Ålands utsläpp av växthusgaser ska minska med 80 procent redan fram till 2030 och senast 2035 ska Åland vara helt klimatneutralt. Den tuffa och målsättningen har slagits fast av landskapsregeringens utvecklings- och hållbarhetsrådet. Enligt Ålands Producentförbunds ordförande Birgitta Eriksson-Paulson öppnar detta nya möjligheter för jord- och skogsbrukare.

En del oavslutade projekt i Otso Metsäpalveluts konkursbo såldes

Otso Metsäpalvelut Oy:s konkursbo har den 13 januari sålt en del projekt som beviljats statligt kemera-stöd för planering och verkställande, meddelar Finlands skogscentral. Temepa Infra har meddelat att bolaget kommer att kontakta ombuden för alla projekten för att komma överens om hur man ska gå vidare.

SLC - Kemera3
Mindre Kemeramedel användes i fjol – ungskogsvården släpar efter

Ungskogsvården släpar efter i Finland. Åtminstone om man beaktar utbetalningar av Kemerastöden, som minskade i fjol. Skogsvårdsinstruktören Tom Lundqvist betonar vikten av att röjning och andra åtgärder utförs i tid.

Ändringarna i lagen om bekämpning av skogsskador

Ändringarna i lagen om bekämpning av skogsskador och två förordningar som hänför sig till skogsskador trädde i kraft vid ingången av 2022, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet. Genom statsrådets nya förordning överfördes en del av region B (mellersta delen av Finland) till region A (södra delen av Finland).

Lagändringar inom jord- och skogsbruket vid årsskiftet

De nya lagarna om identifiering och registrering av djur samt ekologisk produktion börjar gälla vid ingången av 2022. I lagen om medicinsk behandling av djur och i fastighetsbildningslagen görs också ändringar. De ändringar i foderlagen som gäller medicinsk behandling av djur träder i kraft senare i januari 2022, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Yatraff 20211207 154622
ÖSP träffade YA:s naturbruksutbildare

I förra veckan träffades ÖSP och Yrkesakademin i Österbotten (YA) naturbruksutbildare. Tidigare i höst har samma diskussion förts med Optima.