SLC - Bc03F929 1A4E 44C0 9Df8 B17Eb907C3C8
EU-ministrar diskuterade regler mot skogsskövling

EU-kommissionen vill motarbeta den globala skogsskövlingen genom att försvåra importen av produkter från länder som bidrar till förstörelse av skogar. Medlemsländernas jordbruksministrar ställer sig tveksamma till förslaget.

SLC - Homote1
Långgård: ”Jordbruket behöver snabba åtgärder för att komma ur den ekonomiska krisen”

Kraftigt stigande kostnader och producentpriser som stampar på stället. För att komma ur den akuta ekonomiska kris som många av landets jordbrukare befinner sig, behövs snabba åtgärder, konstaterade Tomas Långgård när han öppnade ÖSP:s höstmöte.

SLC - Taxonomi
En majoritet av EU-länderna förespråkar taxonomi för skogen

En majoritet av EU:s medlemsländer har antagit de kontroversiella klimatkriterierna för miljöklassificering av investeringar, den så kallade taxonomin. Beslutet om kriterier för hållbar skogsförvaltning väntas få kännbara konsekvenser för skogsbruket.

SLC - Skogsmote Webben
Johan Mörn blir ny ordförande för Ålands Skogsvårdsförening

Mångsysslande skogsbruksingenjören Johan Mörn från Saltvik valdes till ny ordförande vid Ålands Skogsvårdsförenings höstmöte i slutet av november. Läs mer om skogsbruket i fredagens Skogstema i LF!

Se webbinariet om skogarnas mångfald på svenska

MTK:s och SLC:s webbinarieserie Miljösnack fortsatte med en diskussion om skogarnas biodiversitetsfrågor för ett par veckor sedan. Webbinariet möttes av god respons och nu kan webbinariets inspelning ses som textad till svenska.

SLC - Pressebild Cem Oezdemir 2
Tyskt ministerbyte kan påverka EU:s skogspolitik

Sammansättningen av Tysklands nya regering börjar klarna. Efter en lång paus efter valet får Tyskland igen en grön jordbruksminister. För Finlands del kan ministerbytet påverka inflytandet på den europeiska skogspolitiken.

SLC - 0407081382317 Max
Sverige fick äntligen en landsbygdsminister

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Anna-Caren Sätherberg har utnämnts till svensk landsbygdsminister i Magdalena Anderssons regering. Hon är hemma från skidorten Åre i Jämtland.

Skogsinventeringen framskrider enligt planerna

Den skogsinventeringsrunda som inleddes i fjol är i full gång. Under sommaren har laserskanningar och flygfotograferingar utförts framgångsrikt på 22 områden. Också provytemätningarna i terrängen har framskridit bra. Under nästa år utlovas färska skogsdata i olika delar av Finland.

SLC Nyland: Varför får den minst som gör mest?

SLC Nylands höstmöte konstaterar att våra bönder är i en akut kostnadskris på grund av snabbt stigande produktionskostnader. Priserna på produktionsinsatser så som gödselmedel, foder och energi har i höst stigit radikalt och oförutsägbart, samtidigt som sommartorkan har krympt skörden. Situationen är ohållbar då inkomsterna inte täcker ens de direkta utgifterna.

Nordliga europaparlamentariker: Kommissionen beaktar inte vintersjöfartens förhållanden

Kommissionens förslag på det förnyade systemet för utsläppshandel tar inte vintersjöfartens förhållanden tillräckligt i beaktande. Det här anser 17 Europaparlamentariker från Finland, Sverige och Estland, däribland Nils Torvalds (SFP/Renew).

SLC - Abbotsford Pd 259141703 6678692235481840 8605633432750080342 N
Översvämningar förhindrar agrarhandeln i British Columbia

Kanadas västliga provins British Columbia drabbades senaste vecka av svåra översvämningar. Kanadas viktigaste exporthamn för spannmål i Vancouver måste stängas. Priset på timmer började genast stiga.

SLC - Framtidsodlarna Flen
Podcasten Framtidsodlarna: ”Skogsägaren ska få besluta om sin egen skog”

Varje skog är unik. Därför är det den som vårdar och brukar skogen som vet bäst hur den ska skötas. Robert Flén i Munsala följer oroat med den diskussion som nu förs på EU-nivå. Ju längre bort besluten fattas desto mindre vet man om hur en enskild skog ska vårdas på bästa sätt. Det senaste avsnittet i podcasten Framtidsodlarna handlar om ljuspunkter och orosmoln i det framtida skogsbruket i Finland.