Finland kräver ändringar i förslaget till taxonomiförordning

EU-ministerutskottet har fastställt regeringens ståndpunkt i fråga om den delegerade rättsakt på klimatområdet som kompletterar EU:s taxonomiförordning om hållbar finansiering. Regeringen anser att den delegerade akten inte bör antas i den nuvarande form som Europeiska kommissionen lagt fram.

SLC - 51677516833 003B0441Eb O
Klimatmötet enades om metan och skogar

Resultatet av klimatmötet i Glasgow blev till slut magrare än många hade önskat. Trots kritiken enades konferensen COP26 om sänkta metanutsläpp och ökat skydd mot förlust av skogsarealer. Initiativet att fasa ut kolkraften urvattnades i viss mån.

SLC - 3D5Ef271 30Ef 4B1F 96F3 78A109F6F5Cd
EU-ministrarna dryftade skogsstrategin i Bryssel

EU:s jordbruks- och skogsbruksministrar antog på måndagen EU:s rådslutsatser om den framtida skogsstrategin. Medlemsländerna betonade att skogarnas funktioner kan stärkas, men framhärdade att skogspolitiken hör hemma i medlemsländerna.

Pro skog är ett nytt hederspris på landskapsnivå

Pro skog är ett nytt pris som ska synliggöra skogsbranschens arbete i landskapen. De regionala skogsråden delar ut priset för aktivt, innovativt och fruktbart arbete för att nå målen i de regionala skogsprogrammen, meddelar Finland skogscentral.

Det behövs inga trollkonster för att trygga skogsnaturens mångfald

Producentorganisationerna uppmuntrar skogsägare till riktad naturhänsyn i ekonomiskogar. Organisationerna har i sina miljöprogram samlat effektiva åtgärder för att trygga skogarnas mångfald och vattenskydd.

Det kan bli ont om AdBlue

Bristen på ammoniak hotar inte bara gödselproduktionen. Snart kan det bli brist på dieseltillsatsen AdBlue, som används för avgasrening i nyare dieseldrivna fordon, inklusive traktorer och andra jordbruksmaskiner.

SLC - Lpa4
Hemberg övertar Grannas uppgifter som LPA-ombudsman

Annika Grannas har slutat som LPA-ombudsman i området Vörå-Karleby. Från och med nu övertar Nina Hemberg ansvaret för pensions- och försäkringsärenden också i det området.

SLC - Vind3
Tveka inte att ta kontakt med ÖSP i samband med vindkraft

ÖSP och SLC ser vindkraftsetableringar som positivt för markägare och landsbygden. Men det är viktigt att alltid gå igenom avtalen med bolagen. Tveka inte att ta kontakt med oss med frågor, säger Fredrik Grannas, ombudsman för ÖSP.

Skogarnas biodiversitet diskuteras på MTK-SLC:s webbinarium 12.11

MTK:s och SLC:s webbinarieserie Miljösnack fortsätter fredagen den 12 november kl.9-11 med skogarnas biodiversitetsfrågor.

SLC - 26 51647328126 2E2B11Df01 O
Omkring hundra länder stöder initiativet mot metan

Tillsammans med omkring hundra andra länder undertecknade Finland på tisdagen den så kallade Glasgow-deklarationen på FN:s klimatmöte. Länderna förbinder sig att minska metanutsläppen och stoppa avskogningen fram till 2030.

SLC - Kohde Okakaarnakuoriainen Ylioja
Skarptandad barkborre dödade tallar på sydvästkusten i somras

På sydvästkusten observerades i somras roströda och döda tallar. Det finns flera orsaker till talldöden, uppger Naturresursinstitutet.

SLC - Img 20211017 122713 3
Brysselkontoret 30 år: Hur känns det att vara lobbyist?

Under 2021 firar MTK:s, SLC:s och Pellervos gemensamma Brysselkontor 30 år av intressebevakning för det finländska lantbruket. Här berättar SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback om arbetet i Bryssel. Han var Husdjursombudsman på Brysselkontoret åren 2009-2010 och 2013-2017.