SLC - Askgodsling
Askgödsling ett exempel på nytänkande i torvmarksskogar

Askgödsling kan avsevärt öka tillväxten i dikade torvmarksskogar. I Finland utförs askgödsling på cirka 12.000 hektar varje år, men det finns fem gånger mera areal än så som skulle lämpa sig för metoden, påpekar Finlands skogscentral.

SLC - D9Fa91F4 0393 42Fe Aa37 C9De280B3E9E
Agronomförbundet utsåg Aronen till årets påverkare

Agroforstdoktor Ilmo Aronen har utsetts till årets påverkare 2021 av Agronomförbundet.

SLC - 243879154 10159749341392299 4808031815551535759 N
USA investerar miljarder i klimatåtgärder för jordbruket

Det amerikanska jordbruksministeriet har reserverat tre miljarder dollar för olika program för utveckling av jordbruket. I beloppet ingår en halv miljard dollar för förebyggande åtgärder och vaccin mot afrikansk svinpest.

Landsbygdens Folk och Svenska Yle inleder unikt samarbete på webben

Landsbygdens Folk och Svenska Yle har inlett ett samarbete där nyheter från Svenska Yle bäddas in på LF:s webbsida. Samarbetet berör endast nyheter som sammanfaller med LF:s bevakningsområde – och enbart på webben.

Galakandidater söks på Åland

Den 5 mars 2022 ordnas en ny Landsbygdsgala på Åland och inom oktober söker Ålands landsbygdscentrum kandidater till pristagare i sex olika klasser.

Norden toppar EU med förnybar energi

Användningen av förnybar energi har de senaste året ökat kännbart i EU-länderna, men de nordiska länderna är med avstånd bäst i klassen. Det framgår med önskvärd tydlighet av EU-statistiken.

SLC - P052031 373188
EU:s miljökommissionär försvarar skogsstrategin

EU:s skogsländer uttrycker gemensamt ett massivt motstånd mot EU-kommissionens planer på den nya skogsstrategin. Den ansvariga kommissionären Virginijus Sinkevičius visar ingen större förståelse för uppståndelsen.

Kommentaren: Äganderätten är grunden i vårt rättssystem

Skyddandet av äganderätten måste vara mycket högt prioriterat i vår politiska bevakning. Den har sannolikt aldrig varit så hotad som den är nu, påpekar Niclas Sjöskog, ordförande för SLC:s skogsutskott.

SLC - Virkesaff4
SVF: Viktigt jämföra kapdata i samband med en virkesaffär

De högsta kubikmeterpriserna ger nödvändigtvis inte störst netto. Kapdata är information som kan göra stor skillnad när anbuden jämförs. En tjänst som SVF Österbotten erbjuder sina medlemmar när de ska sälja virke.

SLC - Industri
Stark återhämtning för skogsindustrin

Coronapandemin som håller på att ge med sig samt fortsatta ekonomiska stimulansåtgärder avspeglas på världsekonomin och ökar produktions- och exportvolymerna för skogsindustriprodukter 2021. Enligt Naturresursinstitutets konjunkturrapport för skogssektorn kommer ökningen av produktions- och exportvolymerna dock att plana ut 2022.

SLC - Varkaus Dsc 1937
Väderbaserade prognosmodeller på väg in i viktmätning av massaved

Naturresursinstitutet har tagit fram prognosmodeller för bestämning av rådensiteten för ett parti massaved med hänsyn till lokala väderobservationer. Rådensitet används då man omräknar vikten på massaved till kubikmeter fastvolym.

SLC - Skogsinventering 1
Årliga skogstillväxten minskar

Enligt den pågående riksskogstaxeringen har virkesförrådet i de finländska skogarna fortsatt öka. Däremot har virkestillväxten minskat.