Webbinarium om skogarnas biodiversitet 12.11

MTK:s och SLC:s webbinarieserie Miljösnack fortsätter fredagen den 12 november kl.9-11 då skogarnas biodiversitetsfrågor diskuteras.

SLC - Helmi Brodtorp 3 A Webben
Igenväxta hagmarker ser åter dagens ljus

I flera hundra år har djur betat vid Brödtorp gård. Efter en betespaus på trettio år har de gamla hagmarkerna iståndsatts inom livsmiljöprogrammet Helmi.

SLC - Dsc05657
Vill fira åländska självstyrelsen med 100 skyddade skogsmiljöer

Ålands skogsvårdsförening efterlyser i ett brev till landskapsregeringen ett åländskt METSO-program med målsättningen att fira självstyrelsens 100-årsjubileum genom att på fem år bilda 100 områden för skyddsvärda biotoper.

SLC - Magdalena Ek C Webben
Magdalena Ek vill se fler föreningsaktiva kvinnor

Skogsägare Magdalena Ek i Nagu har lång erfarenhet av skogsbruk. Hon är skogsbruksingenjör och styrelseordförande i Åbolands skogsvårdsförening, en post som hon innehaft i snart femton år.

John Nurminens Stiftelse och Forststyrelsen tar sig an myrskogarnas näringsutsläpp

John Nurminens Stiftelse och Forststyrelsen testar inom det gemensamma skogsprojektet VALVE en ny verksamhetsmodell för vattenskydd i Norra Österbotten i samarbete med privata skogsägare.

SLC - Skogsfornyelse 2 A Webben
Det sker mycket bara några år efter att en yta förnyats

– Från miljöhåll låter det som att skogen tar slut och försvinner om den förnyelseavverkas. Men det stämmer inte alls. Skogen växer tillbaka rätt snabbt genom de skogsbruksmetoder som tillämpas i dag, vilket ofta glöms bort, säger skogsägaren och -experten Anders Hjortman i Kvevlax. Läs mer om skogsbruket i fredagens Skogsägar-tema!

SLC - Agria3
Syketec fick guldmedalj för eldriven hybrid på KoneAgria

Sedan flera år tillbaka har Oy Syketec Ab utvecklat mindre skördaraggregat. På KoneAgria i Tammerfors hade företaget från Korsholm med sig en hybrid som delvis går på el. Belöningen för det resulterade i en guldmedalj på mässan.

Jord- och skogsbruksutskottet gav betänkande om initiativet mot kalhuggning

Riksdagens jord- och skogsbruksutskott har gett sitt betänkande om medborgarinitiativet om kalhuggning i statens skogar. Den diskussion om skogsbehandlingsmetoderna och metodernas konsekvenser som initiativet väckt är enligt jord- och skogsbruksministeriet och Forststyrelsen väldigt viktig.

Skogscentralen omorganiserar och samarbetsförhandlar

Finlands skogscentral planerar en organisationsförändring och inleder samarbetsförhandlingar.

SLC - 9A1D5427 65Ea 460F 8216 0603C674Ae03
Finland kräver EU-respekt för en nationell skogspolitik

Skogsbruket och de nationella strategiplanerna inför nästa CAP-reform stod högst uppe på agendan då EU-ländernas jordbruksministrar denna vecka möttes i Luxemburg. Finlands jordbruksminister Jari Leppä betonade betydelsen av en nationell skogspolitik.

Otsos konkurs kan leda till återkrav av kemera-stöd

Otso Metsäpalvelut Oy har lämnat in en konkursansökan, och detta kan påverka kemera-stöden som Skogscentralen betalar ut.

PTT: Virkeshandeln livlig och når rekordnivå nästa år

På tisdagen kom Pellervos forskningsinstitut PTT med sina prognoser om skogsbruket och skogsindustrin. Virkeshandeln ser ut att öka nästa år, rent av till en nivå som då det gäller skogsägarens bruttointäkter överstiger 2018 års rekord.