SLC - Pgp 5553B
Skogsministrar kritiserar EU:s skogsstrategi

EU:s planer på en skärpt skogsstrategi fram till 2030 stöter inte oväntat på motstånd i de skogrika medlemsländerna. Skogspolitiken hör till den nationella beslutanderätten, underströk fem skogsbruksministrar vid ett informellt möte i Österrike.

SLC - Lpx 178531
EU-skogarna blir större men mångfalden oroar

Skogsarealen i EU har ökat de senaste trettio åren, men skogarnas tillstånd försämras. Skogarna behöver en uthålligare skötsel för att bevara mångfalden och hantera klimatförändringen. Det skriver EU-revisorerna i en färsk rapport.

SLC - Klenvirke
Kampanj för uttag av klenvirke till energiproduktionen

Finlands skogscentral genomför kampanjen Fixa min skog, och vill med den uppmuntra skogsägare och skogsproffs att vårda ungskogar och samla ihop klenvirke.

Förslag till ändring av skogsskadelagen överlämnades till riksdagen

En proposition med förslag till lag om ändring av lagen om bekämpning av skogsskador har lämnats till riksdagen. Syftet med ändringarna är att minska riskerna för skogsskador. Den uppdaterade lagen ska enligt planen träda i kraft vid ingången av 2022, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Sundqvistpriser 1 A Webben
Virkespriserna har kommit ner – men fortfarande på en god nivå

Under coronaviruspandemin tog byggandet fart på allvar. Efterfrågan på sågade varor sköt i höjden och det drev upp både konsument- och råvarupriser. Nu ser det ut som att konsumtionen avtar, men virkespriserna är ännu på en bra nivå.

SLC - Nils Torvalds 20210914 Ep 118665 A Mch 091
Kommentaren: Klimatpaketet och de finska skogarnas roll

Vanligtvis har folk svårt att hålla reda på alla de förkortningar som används inom Brysselbubblan. Men ingen regel utan undantag. När diskussionen berör skogen och kolsänkan, verkar nästan alla veta vad LULUCF står för, konstaterar Nils Torvalds, ledamot av Europaparlamentet (SFP/Renew Europe).

SLC - Klimatjakobstad 1 Webben
Jakobstadsregionens klimatstrategi avancerar till fullmäktigenivå i höst

Jakobstadsregionen vill gå i bräschen för modernt, klimatstrategiskt tänkande. Under det senaste decenniet har skogsvärlden dragit sitt strå till stacken i den pågående kampen mot klimatförändringarna, men kolsänkorna varierar. Det var några av de budskap som förmedlades på ett webbinarium i Finlands skogscentrals regi.

SLC - Mindreborrar 2 B Webben
Färre granbarkborrar i fällorna, men hotbilden finns ännu kvar

Den totala fångsten av granbarkborrar på Åland har i år minskat med hälften enligt landskapsregeringens övervakning med hjälp av feromonfällor. Men landskapsforstmästare Mikael Sandvik betonar att det är alltför tidigt att ropa faran över.

SLC - Skogsforsakringar 1 A Webben
Det lönar sig att ha försäkring för stormskador

De senaste åren har hundratusentals kubikmeter virke skadats av stormar. Ingen vet hur det blir den här hösten och vintern. Men en sak är säker: Det lönar sig att försäkra sig mot stormskador, säger Kenneth Påhls på LokalTapiola Österbotten.

SLC - Vaglag3
Skogsväglag i Jakobstad i tvist med Herrfors

I början av 2018 drog energibolaget Herrfors en elledning längs en skogsbilväg i Jakobstad. Nu hävdar väglaget att vägen aldrig återställdes i ursprungligt skick. Nu har dialogen mellan de båda parterna fallerat.

Rekommendationerna för skogsvård på svenska i ny webbtjänst

Rekommendationerna för skogsvård presenterar bästa praxis och olika alternativ i finländsk skogsvård för skogsägarna. Rekommendationerna finns nu för första gången i sin helhet tillgängliga på svenska och i elektronisk form. Detta ger skogsfackmännen ett viktigt hjälpmedel i skogsägarrådgivningen och utvecklandet av informationstjänster.

Ledaren: Nationella beslutanderätten i skogsfrågor ska inte ges bort till EU eller någon annan

Eftersom skogarna och skogsbranschen är förhållandevis olika i olika EU-länder är det viktigt att skogspolitiska beslut och åtgärder fattas på nationell nivå, understryker Staffan Pehrman.