Jord- och skogsbruksministeriet ber om utlåtanden om utkastet till lag om ändring av lagen om bekämpning av skogsskador. Det allt varmare klimatet ökar risken för skogsskador och målet med ändringarna är att minska denna risk.
Smaragdgröna askmalpraktbaggen är en skalbagge som angriper askar och som spritt sig från Asien till den västra delen av Ryssland. Det är möjligt att den sprider sig vidare till Finland som fripassagerare eller på naturlig väg, uppger Livsmedelsverket.
Med vilka åtgärder kan landsbygdsområdena utvecklas med hjälp av EU:s återhämtningsfinansiering?
Högstadiernas riksomfattande final i Skogsnöten tävlingen genomfördes torsdagen den 20 maj. I grundtävlingen som genomfördes i februari deltog över 20.000 elever varav över 2.000 svenskspråkiga – en ökning med ca 25 procent.
Regeringen beslöt i den tredje tilläggsbudgeten för 2021 bland annat att reservera anslag och fullmakter för landsbygdsfondens återhämtningsåtgärder 2021. Även alternativen till fortsatt utveckling av torvutvinningsområdena ska utredas och beskogning av impedimentmark främjas, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.
Landsbygdsföretagaren Mickel Nyström på Strömma gård i Korpo har låtit FSC-certifiera sin skog. Han har från första början haft en klar plan för hur han vill sköta skogen och kommit fram till att FSC-certifieringen passar bra in i det skogsbruk han bedriver. Läs mer i veckans Skogstema!
Många skogsägare låter ett skogsbolag eller en skogsvårdsförening sköta planteringen. Men en som tycker om att utföra det momentet själv är Kent Lönnqvist i Närpes. Numera satsar han också på att plantera både gran och tall för att få mera blandskog.
Virkespriserna har stigit, i synnerhet på granstock. Det är förstås främst en bra sak för skogsägaren, men eftersom prishöjningarna närmast skett i ett visst segment kan de ändå riskera att snedvrida prioriteringarna i skogen.
Granbarkborrens angrepp har blivit en växande plåga i de åländska skogarna efter Alfrida-stormens förödelse natten till den 2 januari 2019.
Två tredjedelar av kommunerna i Finland har ställt upp ett klimatmål, framgår det av en utredning om kommunernas klimat- och naturarbete som Sitra beställt. Om kommunerna når sina klimatmål, skulle deras utsläpp halveras från 2018 års nivå fram till år 2035. Endast var femte kommun har ställt upp ett mål gällande biologisk mångfald.
Markägarna har sökt beskogningsstöd hos Skogscentralen mycket flitigt i vår. Bara en liten del av ansökningarna kommer hinna behandlas och sökandena få beslut under våren.
I vinter har de officiella mätarna blivit kontaktade upprepade gånger i frågor som gäller mätning av energived. De centrala problemen hänför sig till överenskommelse om mätning, själva mätningen och egenkontroll av mätinstrument uppger Naturresursinstitutet.