Virkeshandeln har varit fortsatt livligt under vintern. Den goda efterfrågan på sågade varor har också positiv inverkan på virkespriserna, åtminstone på fastlandet.
Världsmarknadspriserna på sågat virke har stigit ganska kraftigt de senaste månaderna, men enligt Ålands Skogsindustriers verkställande direktör Anders Mattsson är inga prishöjningar aktuella på Åland just nu.
Den överstora åländska rådjursstammen och granbarkborrens snabba tillväxt är hotbilder när skogsägaren Karl-Göran Holmroos i Saltvik nu i vår planterar 2.500 skogsplantor. Det är en del av arbetet för att reparera skadorna efter den våldsamma stormen Alfridas framfart för drygt två år sedan. Han har sett hur barkborrens angrepp bli allt vanligare.
Leveranserna av skogsplantor håller på att inledas vid Mellanå Plant i Dagsmark. Något som överraskat plantskolans verkställande direktör Rainer Bodman är att efterfrågan på plantor skjutit i höjden inför i år. Nästan alla plantor är reserverade, säger han.
Markägarnas åsikter måste få större tyngd när målen för älgstammens storlek slås fast i framtiden. Det säger SLC:s styrelse som stöder MTK:s initiativ om krav på en lagändring.
Vindkraftsbolaget Ilmatar Windpower har planer på att bygga en vindkraftspark i Lappträsk i Östnyland. Området sträcker sig över flera byar och en del markägare har redan fått ett färdigt arrendekontrakt i postlådan. En av markägarna är Peter Mickos i Hindersby i Lappträsk. Efter ett telefonsamtal och ett digitalt informationsmöte väntade han på att få skriftlig information, men blev i stället överraskad över att hitta ett färdigt arrendekontrakt i postlådan.
Skogsskadelagens krav på att forsla bort virke som granbarkborren kan föröka sig i, och skogsskadelagens föreskrifter om skadeståndsansvar ifall skadorna sprider sig, gäller bara på områden där skogslagen gäller. Det innebär att det kan uppstå problem till exempel om kommunerna gör områdesreserveringar för vilka ersättningsskyldigheten inte har definierats i skogslagen.
Inom skogsbranschen är det väldigt små skillnader i lönerna hos kvinnor och män, visar en undersökning som gjorts av Skogsbranschens Experter rf Meto.
Finlands bioekonomiska strategi uppdateras som bäst. Målet är att stärka samarbetet mellan sektorerna som berörs av strategin, och att uppmärksamma bland annat social rättvisa, hållbarhet och miljö i den nya strategin.
Arbetsgruppen och styrgruppen för Helmi-programmet slutförde i mars sitt arbete. Nu ska programmet sändas på remiss.
Processen för att skriva under PEFC-certifieringens standardrevision har inletts. Den nya standarden kommer därmed att bli godkänd före mitten av april, berättar SLC:s skogsombudsman Viktor Harvio.
För att stoppa förlusten av biologisk mångfald i skogsnaturen behövs såväl ökat skogsskydd som ökad naturvård av ekonomiskog. Det är slutsatsen i en utredning som publicerades den 29 mars och som utarbetats för statsrådet av Naturresursinstitutet, Forststyrelsen, Pellervo ekonomiska forskningsinstitut, Finlands viltcentral och Finlands miljöcentral.