Det finns goda förutsättningar och stor potential för bioekonomiska projekt i Svenskfinland. Samtidigt saknas det inte heller utmaningar, framför allt rörelser och politiker som flaggar för förbud och deloptimeringar, framhöll SLC-basen Mats Nylund på ett bioenergiforum för hela Svenskfinland.
Arbetet med att uppdatera bioekonomistrategin går framåt, uppger Jord- och skogsbruksministeriet. Samråden med de svenskspråkiga aktörerna i Nyland, Österbotten, Egentliga Finland och Nyland är nu också avslutade.
En betjäningspunkt för bokföring och deklarationsärenden öppnas på Västankvarn i Ingå. Agronomer Ramona Nyman och Saara Vilander som kommer att betjäna kunderna med bokföringen ser tjänsten som en välkommen ny service på Västankvarn. Tjänsten produceras av Bokföringssällskapet i Finland Ab.
Finlands skogscentral har startat ett projekt för att förbättra dåliga skogsbilvägar. En som har bra koll på vägarna i norra Österbotten är Staffan Molander på Molander Transport Ab i Pedersöre. Bolaget har sex timmerbilar i drift nästan dagligen. Läs mer i veckans Skogstema!
”Welcome to my forest” är en europeisk videokampanj, där skogsägare från olika länder berättar om sin skog. SLC representeras av Mickel Nyström i Korpo.
Skogscentralen uppdaterar skogsdata kontinuerligt genom uppgifter om åtgärder som meddelas till Skogscentralen och genom att addera den årliga tillväxten. I framtiden försöker vi ta i bruk nya datakällor i uppdateringen, berättar Magnus Nilsson, skogsägare och skogsdatachef på Finlands skogscentral.
Hur kan optisk mätteknik och satellitdata användas för att effektivisera den skogliga värdekedjans olika led – från markberedning, plantering och avverkning, till färdig träprodukt? Det vill Skogstekniska klustret, Adopticum och Vasa universitet ta reda på i ett nytt samverkansprojekt.
Vid flisterminalen bakom det tidigare andelsmejeriet i Sävträsk, Liljendal krossar Patrik Falcks flistugg femtio kubikmeter flis på mindre än en halv timme och fyller Kari Lahtinens vagn. När vagnen är fylld kör Kari Lahtinen i väg med lasset för leverans.
Efter stormen Alfrida för drygt två år sedan har skadeinsekten granbarkborre ökat kraftigt över hela Åland inklusive skärgården.
År 2012 började markägare i Oravais och Munsala utreda möjligheterna för en vindkraftspark. Nu – snart tio år senare – har bygget inte kommit igång. Orsaken skrivs besvär och långa handläggningstider.
Vilka hjortdjur och hur mycket föda som finns i ett område är avgörande för mängden skador på tall i ungskog. Det visar en ny avhandling från SLU som belyser vikten av en gemensam förvaltning av skog och vilt.
Jaktsäsongen för vitsvanshjort och rådjur avslutades i mitten av februari. Bytet i hela landet var cirka 70.000 vitsvanshjortar och strax under 20.000 rådjur. Bytesmängderna var avsevärt större än tidigare, konstaterar Finlands viltcentral.