Skogsbruk Tema

Skogsexperter befriades från
åtal gällande flygekorrar

Tingsrätten har förkastat de åtal om naturskyddsbrott som tidigare i år väcktes mot tre skogsexperter. Åtalen gällde avverkning av livsmiljö för flygekorrar.

Stefan Borgman, ordförande för Skogsbranschens Experter rf Meto, är nöjd med den friande domen.

– Enligt tingsrätten hade skogsexperterna varit noggranna i planeringen och utförandet av avverkningen samt uppmärksammat att det eventuellt kunde finnas flygekorrar i området, säger Borgman.

De senaste observationerna av flygekorre i området var enligt TE-centralen från 2009. Om det efter fem år inte hittas några spår av flygekorre på en plats trots noggrann årlig inventering används området inte längre som föröknings- och rastplats.

– I princip kan ändå vem som helst som avverkar skog råka ut för ett liknande åtal i områden där det finns flygekorre, påminner Borgman. Markägare i trakter där det rör sig mycket folk tenderar dessutom att synas extra noga av allmänheten.

Åtalen väcktes mot tre personer: planeraren som stod för avverkningsplanen, personen som på ägarens begäran övervakade avverkningen samt personen som ansvarade för avverkningen.

– Markägaren bör komma ihåg att vem som helst kan göra en brottsanmälan, säger Borgman. Alltid går det förstås inte så långt som att åtal väcks, men man ska vara medveten om risken.

I samband med avverkningar är planeraren ansvarig, men om markägaren eller den som utför avverkningen konstaterar att det trots allt kunde tas lite mera än det som planerats kan det bli bekymmer.

– Då är man ute på hal is. Låt den som planerar bestämma, annars kan det bli problem i en rättsinstans.