Forare3 Sept24 Ct
Incidenten med flodpärlmusslorna är beklaglig och den drabbar också indirekt alla seriösa skogsmaskinförare. Det säger Peter Bergfors, som alltid avbryter arbetet i skogen vid misstanke om okända fornlämningar eller något objekt som kräver extra hänsyn, men som inte finns på kartan.
Tema

Skogsmaskinförare ska
avbryta arbetet vid misstanke
om att man kan göra fel

Det händer att skogsmaskinförare stöter på naturvärden eller fornlämningar som är okända. Vid sådan misstanke ska arbetet avbrytas direkt. Det är en självklarhet för Peter Bergfors och alla seriösa skogsmaskinförare i Finland.

– På den här skärmen finns all nödvändig information för att vi ska kunna utföra en avverkning enligt de föreskrifter som finns. Där är ett naturskyddsområde utritat med röda streck och den där figuren visar var det finns en fornlämning. Informationen är mycket tydlig, säger Peter Bergfors, skogsmaskinentreprenör i Korsholm.

På kartan finns ett flertal objekt som kräver extra hänsyn i samband med en gallring eller avverkning. Det är frågan om kända objekt som förutom fornlämningar och naturskyddsområden kan vara till exempel rovfågelbon, värdefulla livsmiljöer och skyddade arter.

– All information över kända objekt som ska skyddas bör framgå i samband med att virkesbolaget gör en virkesanmälan. Dylik information tillgodoses av NTM-centralen och Finlands skogscentral. Utifrån den här informationen utarbetar vi en plan för avverkningen i samråd med virkesbolagets ansvariga drivningsplanerare, berättar Bergfors.

Forare6 Sept24 Ct
I en avverkningsmaskin framgår alla kända objekt som föraren måste ta hänsyn till. Så länge det är fråga om kända objekt är risken för missöden mycket liten. Objekt likt fornlämningar och naturskyddsområden är tydliga på kartan.

Avbryter arbetet direkt

Efter många år i branschen har Bergfors ett flertal gånger stött på objekt som inte finns i kartmaterialet. Det kan ske, eftersom inte alla objekt som kräver extra hänsyn har hittats eller rapporterats. Vid sådan misstanke avbryter Bergfors arbetet i skogen direkt.

– Senast det hände såg jag något som kunde vara en rännil och då avbröt jag arbetet och tog kontakt med den ansvariga för drivningen. Då går vi igenom vad vi kan göra och hur vi ska skydda och ta hänsyn till området, berättar han.

Han har också varit med om att hitta dittills okända fornlämningar.

– En gång noterade vi också ett okänt rovfågelbo där häckningen pågick. Då gällde samma procedur och drivningen planerades så att vi avbröt arbetet och lämnade området. Det viktiga som skogsmaskinförare är alltid att avbryta vid misstanke om något, konstaterar Bergfors.

Oftast handlar det om att ta hänsyn till större helheter för skogsmaskinförare. 

– Här vid kusten handlar det mest om att ta hänsyn till helheter som mossar, våtmarker samt stränder och andra objekt som bildar värdefulla livsmiljöer. Mycket sällan handlar det om att vi stöter på specifika utrotningshotade arter som vi måste ta hänsyn till.

Hit hör den i dag mycket omtalade flodpärlmusslan. För en dryg månad sedan dödades många flodpärlmusslor då en skogsmaskinförare körde över dem i en å i Suomussalmi. Incidenten har följts av en mycket omfattande debatt i finsk media. Den stora frågan är hur det kunde ske.

– Inte heller jag har några svar på hur det här kunde hända. Vi måste vänta på om den juridiska processen får fram ett svar. Men det som jag är säker på är att det har brustit på många plan och enligt mig ska det inte få hända, säger Bergfors.

På grund av att utredningen är på hälft vill han inte spekulera i det aktuella fallet. Men det som han tycker är beklagligt är att han och alla andra skogsmaskinförare och -entreprenörer drabbas indirekt av oaktsamheten i Suomussalmi.

– Som yrkesutövare i skogsbranschen reagerade jag kanske mest med besvikelse och ilska över det som inträffat. Den allmänna opinionen kan nu få en negativare bild av vår bransch. Men branschen som helhet kommer att ta lärdom av det här och göra bättre ifrån sig i framtiden. Det är dock mycket ovanligt att så här stora övertramp får ske och de som har gjort fel ska ställas inför ansvar.

Forare8 Sept24 Ct
Peter Bergfors (närmast) kontrollerar kartan över avverkning med en av hans skogsmaskinförare. Här framgår alla väsentliga uppgifter, som bland annat objekt som kräver extra noggrannhet. Vid misstanke om att ett objekt inte är känt ska föraren avbryta arbetet och göra en kontroll.

Branschen anpassar sig till förändringar

Han betonar att skogsbranschen har förändrats mycket under de senaste decennierna. I takt med att ny kunskap om exempelvis biologisk mångfald har ökat så har branschen anpassat sig.

– I dag lämnar vi mycket mera träd som på sikt får bli död ved, som är bra för mångfalden och miljön. Branschen tar betydligt mer ansvar för klimat och biologisk mångfald i dag.

Enligt Bergfors får skogsmaskinförare fortbildning och uppdateras på nya riktlinjer och föreskrifter.

– Men just när det gäller att ta hänsyn i terrängen får vi den viktigaste informationen från datorn i maskinen och som alltid gäller det att avbryta arbetet vid misstanke om något, säger han.

Bergfors har lång erfarenhet av arbetet som skogsmaskinentreprenör. Han betonar också att företagets anställda förare har en treårig utbildning i bagaget samt även i många fall tidigare arbetserfarenhet.

– Även trots att någon har kortare arbetserfarenhet har de tillgång till exakt samma material och vet vad som gäller. Har vi nya med mindre erfarenhet placeras de också alltid i ett team med en som har mer erfarenhet.

Han tror och hoppas att skogsägarna som säljer virke har ett fortsatt högt förtroende för skogsmaskinförarna. Att de kan lita på att förarna utför sina tjänster på ett ansvarsfullt sätt är mycket viktigt.

– Skogsägarna ska känna trygghet när vi utför vårt arbete. Vi har ofta en dialog med skogsägaren innan vi inleder arbetet om de känner till något som vi inte har uppgifter om, säger Bergfors.