Satt7 Maj24 Ct
Förskole- och skoleleverna vid Metsäkulman koulu i Nykarleby fick förra veckan bekanta sig med potatisodling. Tusen potatisar skulle sättas i Pensala och ivern var stor när de äntligen fick inleda arbetet.
Jordbruk

Skolbarn fick sätta
potatis i Pensala

Förra veckan fick förskole- och skoleleverna vid Metsäkulman koulu i Nykarleby ta del av en annorlunda skoldag. Bussen hämtade dem till en åker i Pensala där de fick lära sig mera om potatissektorn. Och naturligtvis fick de också sätta potatis.

– Vi ville bjuda skolbarnen på en trevlig dag. För några år sedan ordnades en liknande tillställning och jag tycker det är viktigt att barnen får se varifrån potatisen kommer, och att den faktiskt inte växer i butikshyllan, säger Hilkka Norrgård, rektor för Metsäkulman koulu i Nykarleby.

I början av förra veckan packade hon och de övriga lärarna i den finskspråkiga skolan drygt femtio förskole- och skolelever och drog ut till Pensala. Besöket gick till Patrik Rögård, som odlar potatis på cirka 25 hektar.

– Vi kom på idén med föräldrarföreningen vid skolan att igen ordna en dag där barnen får komma i kontakt med potatisbranschen. Jag har själv två pojkar i skolan och tycker det är viktigt att vi jordbrukare visar vad vi gör. Barnen verkar uppskatta möjligheten att få komma hit, konstaterar Rögård.

Satt2 Maj24 Ct
Madelene Häggblom (till höger) från ProAgria ÖSL, Hilkka Norrgård, rektor för Metsäkulman koulu i Nykarleby och potatisodlaren Patrik Rögård, väntar på att femtio skolelever ska komma. Att låta unga ta del av jordbrukets vardag är viktigt, konstaterar de.

Ett sätt att sprida information

Till att börja med fick barnen svara på frågor om potatis. Frågeformuläret hade sammanställts av JEPO som var med och ordnade dagen.

– Jag tycker det är roligt att vara med och ordna dylika tillställningar. För JEPO är det också viktigt att vi visar att vi finns och vad vi gör och det här är ett tillfälle att sprida information om verksamheten, säger Olav Nylund, odlingsråvarurådgivare vid JEPO.

När barnen fyllde i sina papper gick han omkring med ett verktyg som mätte ut sättavstånden. Och det blev en del hål där potatisarna sattes.

– Vi har med två olika sorter, Melody och Marabel, och totalt sätter skolbarnen tusen potatisar. Om allt går väl kommer de att ta upp dem senare under hösten, säger Rögård.

Satt1 Maj24 Ct
Här förbereder Olav Nylund, odlingsråvarurådgivare vid JEPO, sängarna genom att använda ett verktyg som mäter ut sättavstånden.

Som medarrangör fungerade också FarmerTime Finland. Med på plats i Pensala var Madelene Häggblom, som är utvecklings- och kommunikationsansvarig vid ProAgria Österbottens Svenska Lantbrukssällskap.

– Inom ramen för projektet FarmerTime ordnar vi olika aktiviteter där vi lyfter fram jordbruket. Vi är med på många olika evenemang och det är mycket viktigt att vi berättar om jordbruket åt barn och unga. Syns vi inte, så hörs vi inte heller, säger Häggblom.

Året hittills har varit intensivt för projektarbetarna.

– Vi var med på Educa-mässan, och har varit på flera evenemang i Österbotten. Vi ska också vara med på Farmari-mässan i Seinäjoki senare i sommar. Konkret jobbar vi med att visa bondens vardag och på så sättet förhoppningsvis skapa ett intresse för hela näringen, säger hon.