Grune3
Några av skuffarna utanför mässcentret Messe Berlin där mässan hölls.
Jordbruk

Skuffare på resa till
Grüne Woche 2023

I slutet på januari besökte 33 agrologstuderande vid Yrkeshögskolan Novia den Internationella gröna veckan, Grüne Woche, i Berlin.

Grüne Woche är en bred lantbruksmässa på Messe Berlin som årligen lockar utställare och deltagare från hela världen. Till mässan kommer utställare från bland annat lantbruks-, livsmedels- och trädgårdsbranschen.

Under de tre sista dagarna av mässan fanns det även möjlighet att ta del av Hippologica, en mångsidig hästshow där flera olika grenar inom sporten visades upp.

Grune2
Ivriga diskussioner fördes mellan studerande och utställare. Här diskuterar skuffarna med John Deere-försäljare.

Mångsidigt utbud på mässan

Skuffarna fick ta del av mässan i fyra dagar, vilket behövdes för att hinna se allting i de olika utställningshallarna. Utställarna bjöd på smakprov av både mat och dryck från de olika länderna. Det var även möjligt att köpa med sig sådant som föll en i smaken.

Maskinutställare fanns också på plats med nyheter och simulatorer som besökarna fick prova. Bland annat skogsmaskinssimulatorn med VR-glasögon samt skördetrösksimulatorn intresserade skuffarna och besöktes flera gånger under mässdagarna.

Två av hallarna på mässområdet var djurhallar med allt från katter och hundar till kor, får och alpackor. Besökarna fick gå runt och se på de olika djuren samt ta del av hundutställningar och hästshowen.

På djursidan fanns en del djurraser som inte direkt påträffas hemma i Finland. Ett exempel på en för skuffarna ny koras var Deutsches Fleckvieh, en ras som används både inom mjölk- och köttproduktionen.

Flera utställare delade med sig av sin bakgrund och berättade om gårdarna de kom ifrån. Många av dem kom från stora gårdar med flera hundra hektar odlingsmark eller stora djurbesättningar, men även utställare från mindre gårdar fanns representerade. Givande diskussioner fördes mellan studerandena och producenterna gällande djurproduktion, växtodling eller vidareförädling av råvaror.

Några av utställarna besöktes flera gånger under mässan och blev riktigt bekanta med ”studerandena från Finland” som skuffarna kallades av utställare. Bland annat en vinodlare från Österrike tog emot skuffarna i flera omgångar med öppna armar och hoppas på kontakt även i framtiden.

Grune1
En favorit på mässan var Ponsse-simulatorn.

Lite turistande rymdes även med

Resandet till och från Berlin gick smidigt med flyg och tåg. Trots den stora mängden deltagare fick alla plats på samma boende, ett hostel i mitten av Berlin. Mässan var en bit från hostelet så den som tidigare inte färdats med tunnelbana eller tåg fick lära sig.

Under resan fanns det även lite tid över för studerandena att bekanta sig med Berlin och stadens historia. I mindre grupper besöktes till exempel delar av Berlinmuren, olika muséer, en bunker från krigstiden samt Brandenburger Tor.

En del besökte även djurparken i Berlin där en hel del vilddjur, husdjur samt släktingar till den domesticerade kon kunde ses. Kvällarna spenderades i gemensam samvaro på några av stadens restauranger och pubar.

Över lag blev resan väldigt lyckad och det är glädjande att så många hade intresse att delta. På grund av pandemin de senaste åren har resor som den här uteblivit i två år. Tidigare har det ordnats liknande så kallade teknikresor till bland annat Sverige men i år tänkte arrangörerna att målet kunde vara längre bort än så och då råkade mässan komma passligt emot.

Resor och besök är viktiga inom den här branschen och det märks att studerandena är av samma åsikt. På bara fyra dagar fick skuffarna nya kontakter genom mässan och kom även varandra närmare både inom den egna klassen och över klassernas gränser. Tack till alla deltagare och även alla sponsorer som gjorde resan möjlig.