Space1
Ivriga Skuffare redo att utforska SPACE mässan.
Jordbruk

Skuffis besökte
SPACE mässan 2022

Den internationella husdjursmässan SPACE ordnades i Rennes, Frankrike, i höstas för 36:e gången, och från yrkeshögskolan Novia deltog agrologstuderande som besökare. Resan ordnades i samband med höstens husdjurskurser, som hör till de valbara kurserna för agrologstuderande.

Mässan ordnas årligen i staden Rennes, och är en av Europas största husdjursmässor. I resan deltog 14 agrologstuderanden från olika årskurser, samt lektorn Gun Karell, som är ansvarig för husdjurskurserna.

Över 1.120 företag varav 320 internationella utställare från 42 olika länder deltog. På mässområdet fanns levande boskap, olika produkter, utrustningar och maskiner, alla med inriktning på husdjursproduktion i någon form.

Själva mässområdet är 16 hektar stort och 750 djur visades upp under mässan. Antalet besökare var mer än 75.000 varav 4.600 var internationella besökare från 96 olika länder. Stämningen liksom besökarna var internationell och vi från Finland kände oss hemma blanda andra husdjursexperter.

Utställarna var uppdelade i 11 olika hallar och på området utanför presenterades ett stort antal maskiner för de olika produktionsinriktningarna, allt från olika balmaskiner till fullfodervagnar samt en mängd olika transportfordon för de olika djurslagen.

På det stora mässområdet fanns flera kända företag med också för oss kända produkter samt även några finska företag som exempelvis Valtra och Avant Tecno. Valtras representanter tog väl emot oss från Finland och vi hade en trevlig stund med dem.

Space2
Förutom de i Finland vanliga boskapsraserna kunde besökarna bekanta sig med lite ovanligare raser som Parthenaise, Montbeliarde, Salers, French brun och på bilden Normande. FOTO: Space 2022

Ett stort antal av vackra djur

Under de tre dagar mässan pågick ordnades flera olika utställningar och avelspremieringar för olika får- och nötkreatursraser. Utställningarna var en viktig och stor del av mässan och det ordandes flera ringar varje dag.

Showerna med både musik och ljus var mycket påkostade och väl genomförda av skickliga förare, där också publiken deltog med att få spänningen på topp. Det var fler gånger som publiken klappade i takt medan domaren höll på och välja ut vinnaren.

Gällande nötkreaturen fanns det många fina exemplar representerade av kött- och mjölkraser. Förutom de för oss mer vanliga köttraserna såsom Limousin, Blonde d’ Aquitaine och Charolais samt mjölkraser såsom Holstein och Jersey, hade vi nu möjlighet att närmare stifta bekantskap med också för oss ovanligare raser i Finland så som Parthenaise, Montbeliarde, Salers, French brun och Normande.

I samband med utställningen fanns det också möjlighet att i egen takt gå och se på utställningsdjuren, eftersom de stod uppstallade i hallar under mässan. Den så kallade mässladugården var enorm med flera hundratal djur. Djuren kom främst från Frankrike, men en del kom även från Nederländerna och Belgien.

Space3
Nytt nedbrytbart klövbandage.

Flera intressanta nyheter

Spacemässan delade ut totalt 36 innovationspriser till olika värdefulla innovationer och produkter som har en positiv inverkan på djurhållningen på ett eller annat sätt.

Bland de olika pristagarna noterade vi bl.a. ett miljövänligt klövtejp som både är djurvänligt och biologiskt helt nedbrytbar. Det är det holländska företaget Intracare som presenterade tejpen, som förutom att det är biologiskt nedbrytbart dessutom inte kan tejpas fast för hårt.

Detta i sin tur betyder att det inte skär in i huden, det fastnar också lätt och faller av inom ett par dagar.

Space4
Skuffare Viktor Smeds testar Exoskelettet.

I mjölkproduktionshallen fanns det brittiska företaget Dairy Spares, som förutom automatsköljning till mjölkorgan och en elektrisk spenborste också visade ett exoskelett av märket Mate-XT från det italienska företaget Comau.

Detta är ett hjälpmedel till allt tyngre kroppsarbete och man sätter fast det på överkroppen. Exoskelettet ger extra lyfthjälp åt armarna och stöd åt ryggen och förbättrar hållningen.

Med en enda skruv på axeln så kunde man ställa in med hur mycket kraft den skulle hjälpa till att lyfta och allt kunde ställas in så det passade för varje användare.

Den franska försäljaren berättade att den är speciellt populär bland unga bönder som vill spara på kroppen och inte få förslitningsskador. Det finns ingen elektronik i det och hela skelettet kan plockas sönder och tvättas på låg temperatur i diskmaskin. Det fanns också tilläggsskydd som man kunde täcka in skelettet med för att skydda den från träck.

Space5
Gårdsbesök. Alpinegetter som används för mjölkproduktion.

Möjligt göra olika gårdsbesök

På mässan fanns möjlighet att välja bland ett flertal olika gårdsbesök med olika produktionsinriktningar runt omkring i Bretagne. Dessa besök var endast avsedda för internationella gäster. Ett av dessa besök gick till en getfarm som föder upp renrasiga Alpine mjölkgetter. Gården har inte bara getmjölksproduktion, utan förädlar också mjölken till ost på gården.

Gårdsägarna tog emot oss och vi fick både besöka getstallet och utrymmen för förädlingen. Getterna på gården gick på bete under sommaren, och utfodrades med hö under resten av året. Dessutom fick de en kraftfodergiva året runt för att få mjölkproduktionen att ligga på ca 3 liter per get per dag.

Största delen av mjölken förädlades på gården direkt till ost. Under vissa perioder producerar gården mer mjölk än de hinner ta tillvara och då säljs den vidare till ett större mejeri.

Getostproduktion är inte direkt vanlig i Finland, så detta var mycket intressant. Att bonden dessutom tog emot oss på bästa möjliga vis, och vi fick smaka på getosten gjorde att vi kände oss välkommen på besök.

Besöket till Space mässan gav mycket ny kunskap om husdjursproduktionen som sådan men visar även skillnaderna i produktionen och produktionssätt mellan EU länderna. Om intresse och möjlighet finns, är detta en mässa som husdjursproducenter någon gång borde besöka.