Jordbruk EU

SLC befarar att största delen av
krispaket betalas ut först i höst

Jordbrukets utlovade krispaket på cirka 300 miljoner euro är i rätt storleksordning, men SLC kräver att stödpengarna måste betalas ut till gårdarna så fort som möjligt. Från EU-kommissionen kommer nu däremot oroväckande indikationer på att största delen av stödpengarna kan betalas ut först i höst.

SLC kräver att detaljhandeln och den förädlande industrin nu omgående låter prisförhöjningar gå igenom i kedjan så att pengar kommer ut till gårdarna så fort som möjligt via marknaden.

Stödpaket till jordbruket på cirka 300 miljoner euro som regeringen som bäst bereder är i rätt storleksordning bedömer SLC. SLC förutsätter att regeringen nu gör allt den kan för att hitta vägar för att krispaketets stödpengarna kommer ut till gårdarna så fort som möjligt.

– Vi ser med stor oro på EU-kommissionens beslut från förra veckans onsdag om hur stödpaketet kan betalas ut till de finländska lantbrukarna. Risken finns att största delen av stödpengarna går till betalning först inkommande höst, vilket är mycket problematiskt för det finländska jordbruket. Den akuta kostnadskrisen drabbar gårdarna här och nu, säger SLC-ordförande Mats Nylund.

SLC vädjar nu till både den förädlande industrin och framför allt till handeln att låta prisförhöjningar gå igenom i kedjan så att den ekonomiska situationen på gårdarna kan förbättras i snabb takt. SLC vädjar även till jordbrukets finansiärer att ha förståelse och söka lösningar med sina kunder.

SLC påtalar också att regeringens krispaket även måste omfatta de åländska lantbrukarna.