Jordbruk SLC

SLC efterlyser genomförbara
åtgärder för ökad kolbindning

SLC efterlyser åtgärder för ökad kolbindning som är praktiskt genomförbara. Detta med anledning av nya beräkningar som arbets- och näringsministeriet presenterade under fredagen om alternativa vägar för Finland att nå koldioxidneutralitet 2035 enligt regeringsprogrammets målsättningar. Scenarierna har gjorts upp under teknologiska forskningscentralen VTT:s ledning tillsammans med olika forskningsinstitut, bland annat. naturresursinstitutet Luke.

– Vi har mycket att lära oss inom jordbruket när det gäller kolbindning och att minska utsläpp från åkrarna, säger SLC. Det är viktigt att jordbrukarna hela tiden lär sig att i växtodlingen öka humushalten i jorden och därmed också öka skörden samt kolbindningen. I växtodlingen kan man öka kolbindningen, till exempel med mer växttäcke på åkrarna året runt och genom minskad bearbetning av åkrar.

Svagt producerande skiften kan styras till annat än matproduktion, till exempel beskogning, långtidsvall eller odling av rörflen.

Viktigt söka lösningar för torvjordar

Det är också viktigt att fortsätta söka lösningar för torvjordar, bland annat genom forskning. Redan små och välriktade åtgärder kan ha stor effekt för att minska torvjordarnas utsläpp, till exempel genom att höja vattennivån på torvmarker som inte är i aktiv produktion.

När det gäller att främja produktionen av biogas på gårdsnivå behövs stora investeringar och stöd.

Aktiv skogsvård så som vi bedriver den i Finland stöder klimatpolitiken. Vi sporrar skogsägarna att fortsätta den aktiva skogsvården. Växande skog binder koldioxid och skogarna är fortsättningsvis en viktig kolsänka enligt SLC.

Det handlar om beräkningar

De beräkningar och scenarier som presenterades under fredagen på arbets- och näringsministeriets presentationstillfälle är inte politiska förslag eller vetenskapliga prognoser, utan tekniska beräkningar och scenarier som bygger på målet att bli kolneutralt – dessa ligger som grund för beslutsfattande, påpekar SLC. LF