Nyland April Nvk
SLC Nyland höll fullmäktigemöte förra veckans torsdag.
SLC

SLC Nyland höll fullmäktigemöte

Förra veckans torsdag gick SLC Nylands förbundsfullmäktigemöte av stapeln i Esbo. Förbundets verksamhet under år 2022 sammanfattades och den nya strategin för 2028 godkändes. Efter det egentliga mötet kom SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback att hålla ett anförande om aktuella jordbrukspolitiska frågor. Jordbrukaren Kim Männikkö tilldelades förtjänsttecken.

Under mötet noterades de viktigaste punkterna i årsberättelsen. De största förändringarna under förra året ägde rum vid årets början då förbundet bytte namn från Nylands svenska producentförbund r.f. till SLC Nyland r.f.

Från och med maj 2022 kom Maria Munck-Pihlgren att ta över som verksamhetsledare efter Bjarne Westerlund. På lokal nivå skedde också en förändring då lokalavdelningarna i Pernå, Pyttis och Strömfors gick samman och bildade SLC Öst, som påbörjade sin verksamhet i början av år 2022.

SLC Nyland deltog också i många projekt under 2022, och önskemål framfördes under mötet om fortsättning för det populära projektet Greppa Marknaden, där man fokuserat på marknad och försäljningsstrategi samt ordnat fältvandringar.

Också projektet BOOSTI som stöder unga lantbrukare uppfattades vara av största vikt.

– Vi behöver verkligen arbeta mera på att aktivera de unga i vår bransch, konstaterade Munck-Pihlgren.

Under mötet diskuterades även förbundets ekonomi, samt det beslut som tagits tidigare om att höja grundavgiften samt arealavgifterna för åker och skog.

Förbundsordförande Thomas Antas konstaterade att medlemsavgiften i relation till nyttan ändå fortfarande är låg, och efterlyste bättre informationsspridning gällande förbundets viktiga roll i samhället för att motivera nya medlemmar att ansluta sig.

– Intressebevakningen är ingen självklarhet. Vi borde bättre för fram att bevakningen inte sköter sig automatiskt, och att medlemskapet är viktigt.

Riksdagsvalet och jordbrukets utsikter

Senare under mötet höll SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback ett anförande om aktuella jordbrukspolitiska frågor. Främst tangerade han riksdagsvalet, marknadsläget och den rapport parlamentariska utvärderingsgruppens nyligen publicerade rapport om jordbrukets utsikter.

– Riksdagsvalet fick ett bra utfall med tanke på våra intressen, konstaterade Laxåback. 

Regeringsbildaren Samlingspartiet tog under valrörelsen upp frågor om äganderätten, skogen och försörjningsberedskapen, men eftersom regeringssammansättningen ännu är oklar är mycket ännu öppet.

Laxåback poängterade att det i sista hand är regeringsprogrammet som nu avgör hur stort arbete intressebevakningen har framför sig.

På marknadssidan kommenterade Laxåback främst de sjunkande mjölk- och spannmålspriserna samt hur de senare kommer att inverka även på köttmarknaden.

Gällande den parlamentariska arbetsgruppens rapport redogjorde Laxåback för de föreslagna åtgärderna, som främst handlar om att förbättra livsmedelskedjans verksamhetsförutsättningar, förstärka producenternas ställning på marknaden och förbättra Finlands försörjningsberedskap.

Laxåback betonade att stödpolitiken ofta tenderar ta över inom intressebevakningen, och att marknadsaspekten borde understrykas mera.

– Vi måste göra mer för att åtgärda den dalande företagarinkomsten, främst genom att få ut ett bättre pris från marknaden. Intressebevakningen på marknadssidan behöver mera fokus.

Laxåback fick också överräcka förtjänstkorset av Finlands Lejons orden till Kim Männikkö. Männikkö har varit aktiv inom planläggningsfrågor i Kyrkslätt samt inom Skogsreviret och SLC. Han är även butikschef på Lantmännen Agro i Lojo.