Antal vitkindade gäss (Branta leucopsis) har ökat så mycket att jakt på dem måste tillåtas, ansåg SLC Nylands fullmäktige på sitt höstmöte 30.10 på Vanda lantbruksmuseum.
Nu ökar skadorna de vitkindade gässen och andra fridlysta fåglar orsakar på åkrarna för varje år. Detta påverkar negativt jordbrukets lönsamhet som redan tyngs av låga inkomster och höga utgifter.
Att stå och se på då det man sått äts upp av tusentals gäss är även psykiskt betungande för jordbrukarna, medan kompensationen man får inte täcker kostnaderna man lagt ut i form av insatser och arbete.
Den vitkindade gåsen skall betraktas som vilt och mer skall göras för att på EU-nivå få dem flyttade till fågeldirektivets bilaga II, som säger vilka djur som betraktas som vilt, för då kan man jaga dem på hela EU:s område.
Enligt regeringsprogrammet kommer man att se över de vitkindade gässens skyddsstatus och fullmäktige förväntar sig resultat så fort som möjligt. Nu har man på vissa ställen kunnat skjuta några gäss med speciallov för att få stora flockar att flytta på sig, men detta räcker inte.
Olika snurror som borde skrämma gässen från åkrarna verkar inte heller ha någon effekt då gässen snabbt vänjer sig vid dem och återvänder.
På 1950-talet fanns det bara ca 20.000 vitkindade gäss kvar i världen vilket ledde till att de skyddades strikt på 1970-talet. Tack vare skyddet är den vitkindade gåsen nu den gåsart som det finns mest av i Europa, enligt NTM-centralen. Antalet har ökat till ca 1,5 miljoner individer vid Barents hav där de häckar och ungefär hälften av dessa flyttar över Finland (Naturresursinstitutet), dessutom flyttar det nuförtiden enligt Birdlife ca 25.000 vitkindade gäss till Finland och häckar här.
Då gässens flytt sker samtidigt och det kommer tusentals av dem på en gång blir det stora skador på åkrarna som de landar på. Gässen betar av, trampar ner eller rycker upp grödan så att den inte repar sig utan förstörs. Enligt NTM-centralen kan det bli skador på över 10.000 hektar åker i året och ersättningsbeloppet räknas i miljonklassen.
SLC Nylands fullmäktige påminner sina medlemmar om att till NTM-centralen anmäla skadorna de fridlysta fåglarna, så som tranor, svanar och vitkindade gäss orsakat så att man kan få en ersättning.
Enligt NTM-centralen befann sig 50.000 vitkindade gäss 25.10 på Kurunkulma i Orimattila, vid Borgås Söderskär räknades samma dag 18.300 gäss och i Kyrkslätts Rilax vilade 11.000 vitkindade gäss 28.10.
SLC Nylands fullmäktige kräver att gässen skall kunna jagas på hösten så som kanadagåsen och grågåsen och att man skall kunna ta tillvara bytet.